Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголошує про початок конкурсу AgVenture і розглядатиме заявки від інноваційних компаній на ранніх етапах розвитку в секторі агробізнесу з усіх країн, в яких ЄБРР інвестує.
Мета AgVenture – вирішення основних проблем, з якими сьогодні стикаються продовольчі системи, зокрема у таких сферах, як продовольча безпека, кліматичні зміни, включення цільових груп і малого бізнесу до глобальних ланцюжків вартості.
Найнагальнішою з таких глобальних проблем сьогодні є продовольча безпека, враховуючи прогноз зростання населення планети з 7 млрд у 2012 році до 9,6 млрд у 2050 році. Крім цього, на діяльність у всіх сегментах харчового ланцюжка негативно впливають кліматичні зміни. Зокрема, підвищення температури призводить до загострення проблеми доступності водних ресурсів у сільськогосподарських регіонах.
Для вирішення деяких з цих проблем ЄБРР хоче зосередитися на сприянні розробці інноваційних продуктів, послуг і технологій, які зроблять виробництво продуктів харчування більш сталим, екологічним, ефективним та інклюзивним.
Стартапи-переможці отримають індивідуальну консультаційну допомогу вартістю до €80 тис через програму ЄБРР Star Venture та грант €10 тис на додаткові послуги та можливості для нетворкінгу та підвищення помітності на міжнародних форумах.
ЄБРР також звертається до існуючих та потенційних клієнтів із закликом відігравати більш активну роль у секторі стартапів, підтримуючи просунуті технології або надаючи фінансування, зокрема у формі корпоративного венчурного капіталу.
Про початок конкурсу було оголошено на онлайн-заході, метою якого було познайомити перспективних учасників з інвесторами, які розповіли про свої вимоги та очікування від стартапів у сфері харчових та аграрних технологій. У заході та панельних обговореннях взяли участь головний виконавчий директор фудтех-інкубатора Fresh Start Нога Села-Шалев, керуючий партнер South Central Ventures Ян Коблер; головний виконавчий директор eAgronom Робін Салуокс та партнер і керівник напряму кліматичних наук Planet Fund Мікол Чеза Черчіль.
Переможці будуть оголошені наприкінці квітня.
З 1991 р. ЄБРР інвестував понад €180 млрд у понад 6500 проєктів на трьох континентах з метою сприяння переходу до відкритої ринково-орієнтованої економіки та розвитку приватних і підприємницьких ініціатив.
Диверсифікація міжнародних ринків збуту відкриває нові можливості для розвитку вітчизняного бізнесу. Це і побудова нових виробничих потужностей, і створення нових робочих місць, і залучення інвестицій в нові технології.
За останні 4 роки було відкрито 91 міжнародний ринок для української продукції тваринного походження і погоджено низку форм міжнародних сертифікатів на експорт, з якими можна ознайомитись на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Міжнародне співробітництво», рубрика «Сертифікати на експорт з України».
Найбільше можливостей для збуту власної продукції за кордон мають українські виробники молочних продуктів, яєць, м'яса птиці та меду. Всі ці продукти можливо експортувати у країни ЄС, крім того:
- молоко та молокопродукти – ще в 12 країн світу: Боснія та Герцеговина, Катар, Королівство Саудівської Аравії, Північна Македонія, Ліван, Японія, Аргентина, Лівія, Кувейт, Туреччина, Кенія та Домінікана;
- яйця та яєчні продукти – ще в 13 країн світу: Боснія та Герцеговина, Катар, Марокко, Північна Македонія, Сінгапур, Тайвань, Об'єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Королівство Саудівської Аравії, Республіка Корея, Японія, Ефіопія та Пакистан;
- м'ясо птиці – ще в 8 країн світу: Ефіопія, Катар, Північна Македонія, Сінгапур, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Ліберія та Канада;
- мед – ще в 4 країни світу: Китайська Народна Республіка, Сербія, Королівство Саудівської Аравії, Катар. Джерело
З’явились нові можливості в українських виробників побічних продуктів тваринного походження, акредитованих на експорт своєї продукції до ЄС.
Завдяки професійній та злагодженій співпраці фахівців Держпродспоживслужби та Міністерства сільського, лісового господарства та управління водними ресурсами Республіки Сербія було погоджено форму сертифікату здоров’я для експорту топлених жирів, не призначених для споживання людиною, призначених для використання за межами кормового ланцюга, для ввезення або транзиту через Республіку Сербія.
Ознайомитися з формою сертифікату можна на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Міжнародне співробітництво», підрозділі «Сертифікати на експорт з України».
13 лютого у Самбірському районі відкрили тимчасову інфраструктуру на майбутньому пункті пропуску «Нижанковичі – Мальховіце».
23 лютого відбудеться онлайн-захід «Електронна черга на перетин кордону: правила користування, труднощі та можливості», під час якого розглядатимуться питання: