На Чернігівщини відкрито ІІІ фазу Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»
Дата: 03.10.2014

0000112233

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 жовтня на Чернігівщині офіційно відкрили ІІІ фазу Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

   00001212В обласній державній адміністрації за участю в.о. голови обласної державної адміністрації Сергія Журмана, голови обласної ради Миколи Звєрєва, Міжнародного менеджера Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Джейсінгха Саха, представників районних державних адміністрації, районних, сільських та селищних рад, міських голів відбувся семінар-презентація впровадження цього проекту.00002121

 

   Результатом зустрічі стало підписання партнерської Угоди між обласною державною адміністрацією, обласною радою та представниками спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – III фаза».

 

   

 Нагадуємо, з 2008 року Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який є спільною ініціативою ЄС та ПРООН, сприяє сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні шляхом зміцнення спільного управління та заохочення громадських ініціатив  по всій Україні. Проект мобілізує місцеву владу та громади для планування та виконання спільних проектів, спрямованих на покращення умов життя людей, що проживають в сільських та міських місцевостях.

   Конкретними цілями  Проекту є:000011323

-          покращення умов життя у сільських та селищних громадах по  всій Україні шляхом сприяння сталому відновленню, управлінню та забезпеченню роботи базової соціальної та комунальної  інфраструктури й служб за рахунок  ініціатив самодопомоги за участі громад;

-          доведення ефективності механізмів місцевого самоврядування і децентралізованого управління, основаних на участі громад, у наданні державних послуг шляхом просування партнерських самоврядних організацій громад, які запроваджують ініціативи з самодопомоги у співпраці з органами місцевої влади, приватним сектором та іншими зацікавленими сторонами;

-          покращення відповідних професійних вмінь та знань організацій громад і органів місцевої влади з метою започаткування та підтримки процесів стабільного соціально-економічного розвитку за принципом залучення громад, а також для надання якісних державних послуг;

-          розбудова інституційної спроможності організацій громад і органів місцевої влади щодо визначення потреб і пріоритетів громад,  щодо ведення і моніторингу місцевого процесу сталого соціально-економічного розвитку на основі широкої участі та ефективного надання послуг;

-          поширення на низовому  рівні практичного досвіду принципів планування на засадах участі громади, прийняття рішень та соціальних дій задля накопичення даних для розробки політики та проведення законодавчих реформ у напрямку сталого регіонального/місцевого розвитку, адміністративної та фінансової децентралізації й зміцнення місцевої демократії.

Стратегічна мета Проекту МРГ полягала у залученні місцевих громад та місцевої влади до участі у процесі прийняття рішень та спрямування цього процесу для розбудови співпраці за участю широкого кола зацікавлених сторін.

     Так, в червні 2008 року в Чернігівській області розпочався процес впровадження першої фази Проекту МРГ. Згодом успішно розпочалася друга фаза Проекту в липні 2011 року.  

     Протягом двох фаз Проекту МРГ усього  62870 чоловіків, жінок та дітей Чернігівської області покращили умови свого життя через реалізацію мікропроектів щодо відновлення 38 дитячих садків та шкіл, 16 медичних пунктів,10 водоводів доступу до якісної води, 13 мереж енергозберігаючого вуличного освітлення.  Дані місцеві ініціативи були успішно реалізовані завдяки об’єднанню зусиль мешканців сіл, місцевої, районної та обласної влади, Проекту МРГ та приватних спонсорів.

00002211

Під час третьої фази Проекту буде надано підтримку місцевим органам влади щодо поширення кращих практик та досвіду із спільного планування та подальшого поширення підходу, орієнтованого на громаду в Чернігівській області.

 

111

Діяльність Проекту буде спрямовано на відновлення базової соціальної та комунальної інфраструктури у таких пріоритетних сферах діяльності громад, як енергоефективність, охорона здоров’я, охорона навколишнього середовища, водопостачання, розвиток малого аграрного бізнесу.

   Проект надаватиме підтримку Уряду України у впровадженні реформ з децентралізації та поширенні інноваційних підходів щодо спільного планування та сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через центри управління знаннями та впровадження курсу в навчальні програми двадцяти університетів.

   

   Основною метою впровадження Третьої фази Проекту МРГ є те, що місцеві громади та місцева влада будуть готові до повномасштабного впровадження підходу до розвитку, орієнтованого на громаду.

    Третя фаза Проекту МРГ впроваджуватиметься протягом 2014-2018 років із загальним бюджетом 23.8 млн. євро, наданих Європейським Союзом (23 млн. євро) та ПРООН (800,000 євро). 

Впровадження ІІІ фази проекту.

Заявка на участь в Проекті

Джерело