Що таке квоти на експорт в ЄС і як ними скористатися виробникам сільгосппродукції?
Дата: 27.04.2015

000000quota-rutitskaya4-44886Експорт до ЄС став справжнім випробуванням для українського ринку. Тільки деякі виробники виявилися готові використовувати можливості безмитної торгівлі.

Але більшості виробників ще слід провести підготовчу роботу: виконати ряд вимог, пов'язаних з сертифікацією продукції та приведенням її у відповідність з технічними, санітарними та фітосанітарними регламентами Європейського союзу. 

Але що відбувається, коли всі дозволи отримані, стандарти якості та безпеки виконані?

 

 kvotyes2704

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Що таке квоти і де їх брати?

В Україні не існує окремого органу, який займається виділенням квот.

Багатьох вводять в оману чутки про те, що в Україні є спеціальна служба, яка займається розподілом квот, і тільки окремі підприємства, отримавши квоти від цієї служби, можуть здійснювати експорт в ЄС. Це не так. Квоти - це відкриті двері на ринок Європи, і доступ на цей ринок відбувається за відкритими та зрозумілими правилами, без будь-якого поширення «серед своїх».

Весь експорт за квотами здійснюється в рамках двох основних принципів:

Принцип «перший прийшов, перший обслуговуєшся» (first come, first served). Згідно з цим принципом квоти виділяються на загальних підставах під час оформлення товарів на митниці. Розглянемо практичний приклад. У 2014 році Україна отримала квоту в 10 тис. т на експорт оброблених томатів (була виконана на 100%). Уявімо, що є постачальник, який хоче поставити продукцію в рамках цієї квоти 500 т томатів. Він привозить свій товар з усіма необхідними супровідними документами та сертифікатами на митницю. Після проходження митного контролю та оформлення, товар перетинає кордон. Від загальної квоти в 10 тис. т віднімаються 500 т. Таким чином, залишковий обсяг квоти становить 9,5 тис. т. Після того, як обсяг квоти повністю вичерпано, поставка товарів здійснюється за загальними експортними правилами із застосуванням існуючих ставок митних зборів. В рамках даного типу квот українські аграрії можуть експортувати 27 груп товарів.

Принцип ліцензування. Цей тип квот є більш складним. Працює таким чином: імпортер, розташований в ЄС, звертається до Генерального директорату Європейської комісії із запитом на імпорт з України певної кількості продукції в певний період часу. В даному випадку від українського експортера практично нічого не залежить, так як всю необхідну документацію надає імпортер, включаючи документальне підтвердження своєї здатності здійснювати імпорт з України. Таким чином, використання квот в рамках даного принципу залежить, насамперед, від імпортера. Принцип ліцензування був обраний для України, оскільки в Європейському союзі існує ряд «індикативних» груп товарів, імпорт яких жорстко регулюється. Застосування даного підходу дозволяє зробити імпорт таких товарів в ЄС більш контрольованим і прогнозованим. В рамках ліцензованих квот українські виробники агропродукції можуть експортувати 11 груп товарів: яловичину; свинину; курятину; яйця; пшеницю; ячмінь; кукурудзу; молоко, вершки, згущене молоко, йогурти; сухе молоко, вершкове масло і молочні пасти.

Експортні процедури

Експортні процедури варіюються залежно від особливостей груп експортованих товарів. Приміром, на експорт продукції тваринництва дозвіл видається країні в цілому. 

Міністерство АПК прагне домогтися з боку Єврокомісії рішення, згідно з яким Україна буде додана в список країн, яким дозволено експортувати певну продукцію тваринництва в ЄС. Після отримання відповідного дозволу українські підприємства, націлені на експорт такої продукції, повинні пройти через процедуру сертифікації та отримати «єврономер» і лише потім почати експорт.

На даний момент в України вже є дозвіл на експорт курятини. Також існує можливість ввозити побічні продукти тваринництва, не призначені для споживання людьми (технічний казеїн, пух і перо, шкіряна сировина і ряд інших субпродуктів).

Що почитати

В самій процедурі експорту та використання квот немає нічого складного. Куди складніше впровадити на нашому виробництві європейські стандарти якості. Є ресурси, які можуть допомогти представникам аграрного бізнесу отримати детальну інформацію про процедури експорту, а також необхідних документах, по конкретним групам цікавих їм товарів:

Export helpdesk. Спеціалізований ресурс Європейської комісії, де експортери з третіх країн можуть знайти детальну інформацію про доступні квоти, а також вимоги до експорту продукції, що їх цікавить. Вибравши на цьому сайті російську мову інтерфейсу, ви отримаєте доступ до PDF-довідника, у якому чітко розписані санітарні, фітосанітарні, технічні, митні, податкові та інші вимоги до експорту.

Представництво України при Європейському союзі. На сайті представництва є розділ "Центр підтримки експортерів", в якому також можна знайти інформацію про тарифи, технічні регламенти, фітосанітарні та інші норми, яким повинен відповідати український експортер продукції в ЄС. Більш того, на сайті також є онлайн центр підтримки експортерів, через який, заповнивши форму зворотного зв'язку, експортери можуть задати свої питання та отримати консультацію від співробітників представництва за темами експорту продукції в ЄС.

Джерело