Плани імплементації актів законодавства ЄС у сфері оподаткування, митних питань і сприяння торгівлі
Дата: 24.04.2015

10101Кабінет Міністрів України своїм рішенням 22 квітня ц.р. схвалив плани імплементації актів законодавства ЄС у сфері оподаткування, митних питань та сприяння торгівлі, ліцензування залізничних підприємств та організації робочого часу моряків.

У сфері оподаткування, митних питань та сприяння торгівлі йдеться про:
- Конвенцію про спрощення формальностей у торгівлі товарами та Конвенцію про єдиний режим транзиту, що спрямовані на запровадження єдиного адміністративного документа, що має використовуватись для будь-якої процедури імпорту чи експорту, а також для процедури спільного транзиту та запровадженню системи перевезення товарів у режимі транзиту.

- Регламент (ЄС) № 952/2013 Європейського Парламенту та Ради, яким встановлюється Митний кодекс Союзу, дозволить забезпечити відповідність національного законодавства митному законодавству ЄС та спростити ведення торгівлі між Україною та ЄС. Положення Митного кодексу ЄС спрямовані на досягнення таких основних завдань, як раціоналізація законодавства та уніфікація митних процедур, спрощення митних правил, безпаперове митне середовище, підвищення юридичної безпеки підприємств.

- Регламент Ради (ЄС) № 1186/2009, що встановлює систему Співтовариства для звільнення від сплати мит, та Директиви Ради 2007/74/ЄС про звільнення від податку на додану вартість і акцизів на товари, що ввозяться особами, які подорожують з третіх країн. Згідно затверджених планів - буде встановлений розширений перелік випадків, у яких у зв’язку з певними обставинами надаватиметься звільнення від оподаткування ввізним митом окремих товарів та встановлено кількісні обмеження на імпорт підакцизних товарів.

- Регламент (ЄС) № 608/2013 Європейського Парламенту та Ради про митний контроль за дотриманням прав інтелектуальної власності та Імплементаційний Регламент Комісії (ЄС) № 1352/2013, впровадження яких сприятиме встановленню загальних правил та процедур для контрафактних і піратських товарів та встановленню загальних правил щодо ефективної боротьби з нелегальним ринком таких товарів, здійсненню контролю за дотриманням прав інтелектуальної власності у всіх митних режимах, веденню митними органами центральної електронної бази даних щодо митних заходів стосовно захисту прав інтелектуальної власності.

- Директиву Ради 2003/96/ЄС про реструктуризацію системи Співтовариства з оподаткування енергопродуктів та електроенергії, яка встановлює мінімальну ставку оподаткування для різних видів моторного палива, призначеного, зокрема, для промислового або комерційного використання, для виробництва тепла і електроенергії.

- План імплементації Директиви Ради 95/18/СЄС у сфері ліцензування залізничних підприємств, забезпечить встановлення прозорих та недискримінаційних процедур надання, підтримання та внесення змін до діючих ліцензій залізничних підприємств. Зокрема, для отримання ліцензії залізничні підприємства матимуть виконати низку критеріїв, які стосуються фінансової спроможності, професійних вимог та покриття цивільної відповідальності.

Впровадження у законодавство України Директиви 1999/95/ЄС Європейського Парламенту та Ради про правозастосування положень щодо годин праці моряків на борту суден, які зупиняються у портах Співтовариства, та Директиви Ради 1999/63/ЄС про Угоду про організацію робочого часу моряків, укладеної між Асоціацією Судновласників Європейського Співтовариства (АСЄС) та Федерацією транспортних профспілок Європейського Співтовариства, надасть можливість суттєво підвищити рівень захисту прав моряків на достойні умови праці та життя на борту судна, забезпечення організації судновласниками належного режиму роботи членів екіпажів суден, посилення соціального захисту моряків. Це сприятиме зменшенню кількості аварійних подій та тяжкості їх наслідків з причин перевтомлюваності плавскладу у рейсі.

Урядовий офіс з питань європейської інтеграції координуватиме роботу міністерств щодо виконання схвалених Кабінетом Міністрів України планів імплементації актів законодавства ЄС.

На сьогодні Урядом схвалено 129 планів імплементації щодо впровадження у національне законодавство 179 актів права ЄС. Всього в рамках Угоди про асоціацію необхідно імплементувати понад 350 актів, у т.ч. близько 180 протягом 2014-2017 років.

Джерело