Зустріч Україна – Вишеградська група
Дата: 21.04.2015

200420153002004201530120 квітня 2015 р. у м.Чернігів відбулося регіональне засідання у форматі Україна – Вишеградська група (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) на рівні заступників міністрів, присвячене питанням децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Українську сторону представляли Перший заступник Міністра закордонних справ України Наталія Галібаренко та Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода. Польську делегацію очолював заступник Міністра закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік, чеську – молодший заступник Міністра закордонних справ Чехії Ярослав Людва, словацьку – заступник Міністра закордонних справ Словацької Республіки Петер Бурян і угорську – Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Іштван Мікола. У спільній зустрічі також взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч та голова обласної ради Микола Звєрєв.

20042015303Члени В4 презентували свій досвід реформ, поділилися результатами, здобутими у цій сфері. Досягнуто домовленості щодо проведення у червні наступної зустрічі у форматі Україна – В4, присвяченої енергоефективності та енергозбереженню. 

2004201584Друга частина заходу, а саме «круглий стіл» «Децентралізація та розвиток громад в Україні» відбулася із залученням представників Чернігівської області, українських та зарубіжних неурядових організацій, громадянського суспільства. Члени В4 презентували свій досвід реформ, поділилися результатами, здобутими у сфері реформування місцевого самоврядування. Гості запевнили, що уряди країн Вишеградської четвірки надаватимуть всіляку підтримку проведенню в Україні процесу реформ, зокрема, у розбудові громадянського суспільства в країні, налагодженні його ефективної взаємодії з органами державної влади, проведенні реформ органів місцевого самоврядування. 

Під час зустрічі з керівництвом області делегації країн В4 було ознайомлено з презентацією економічного потенціалу Чернігівської області. Валерій Куліч зупинився на перспективних напрямках поглиблення соціально-економічного співробітництва. Це, по-перше, розвиток співпраці в економічній сфері, а також взаємне залучення інвестицій. Другим напрямком є активізація міжрегіонального співробітництва. І, безсумнівно, розвиток туристичної сфери. Після презентації соціально-економічного потенціалу області глави делегацій висловили своє бачення перспектив подальшого співробітництва. На їхню думку, з метою покращення стосунків необхідно залучити до діалогу бізнесові структури країн Вишеградської четвірки та Чернігівщини для вивчення шляхів подальшої співпраці. Глави делегацій висловили сподівання, що досвід їх країн допоможе Україні подолати кризу та запевнили присутніх у готовності надавати необхідну допомогу.

2004201533220042015331