Результати використання європейських квот українськими експортерами
Дата: 27.03.2015

000000image_384.[1]Станом на 13 березня 2015 європейські покупці додатково отримали квоту на поставку в ЄС 7,48 тис. т української пшениці (тижнем раніше - 45 тис. т). Таким чином, квота на пшеницю обрана приблизно на третину - майже на 317 тис. т з 950 тис. т, визначених квотою.

Як можна констатувати, попит на українську зернову з боку європейських споживачів виглядає досить стриманим, що цілком закономірно, з урахуванням гарних запасів пшениці європейського виробництва і загрозою введення обмежень на експорт з боку України (в рамках меморандуму між трейдерами та Мінагропродом). У той же час, привабливою для покупців українську зернову робить її невисока ціна, обумовлена девальвацією національної валюти в країні.

Квоту на імпорт ячменю європейці використовують досить мляво. На минулому тижні ліцензій на імпорт української зернової не було видано зовсім, сукупні ж їх обсяги з початку календарного року склали лише 5,57 тис. т, з відкритою Єврокомісією квотою в 250 тис. т. В основному, європейські компанії отримують квоти на український ячмінь продовольчої або пивоварної якості.

Квота на кукурудзу в розмірі 400 тис. т була обрана повністю вже з самого початку календарного року - вона залишається дуже привабливою для європейських покупців.

Загальний обсяг безмитних квот, відкритих на 2015 рік у рамках автономних торгових преференцій ЄС, наданих Україні, на пшеницю, ячмінь і кукурудзу становить 1,6 млн. т. Таким чином, в даний час квоти видані на зернові сумарним обсягом 0,722 млн. т, тобто використання квоти становить 45%.

Аналітики прогнозують, що з надходженням на український ринок зерна нового врожаю отримання квот помітно активізується. Однак, це відбудеться лише влітку.

Нагадаємо, раніше Арсеній Яценюк повідомляв, що Україна використала всі квоти на агропродукцію в рамках зони вільної торгівлі з Європейським союзом. Згідно з планами прем'єр-міністра, наступним кроком у розвитку співробітництва з європейською стороною повинен стати DCFTA (договір про поглиблення зони вільної торгівлі) з Європейським союзом. 

Як ми знаємо, за результатами 2014 Європейський Союз став найбільшим торговельним партнером України, змістивши з цієї позиції держави СНД.

2703kvotyes

 Джерело