Щодо переміщення товарів з України до Криму
Дата: 19.03.2015

krymНа сьогодні переміщення товарів з України до Криму регламентується вимогами Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Цим законом врегульовані питання створення на тимчасово окупованій території України вільної митної зони та, зокрема, господарських відносин між суб’єктами господарювання, розташованими на тимчасово окупованій території України, та іншими суб’єктами господарювання України.

Пунктом 6.5 Закону для цiлей митного законодавства договори, укладенi мiж суб’єктами господарювання iз мiсцезнаходженням (мiсце проживання) на територiї ВЕЗ «Крим» та iншими суб’єктами господарювання, прирівнено до документів, що використовуються замiсть зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв).

Переміщення товарів до Криму оформлюється в митному відношенні як поміщення товарів у митний режим вільної митної зони.

Митні органи, виконуючи положення вказаної норми закону, приймають як підставу для переміщення товарів на адресу підприємств, розташованих у Криму, договори між підприємствами на материковій частині України та суб’єктами господарювання, розташованими на тимчасово окупованій території.

Водночас, відповідно до підпункту 4 пункту 12.4 вказаного Закону Кабiнет Мiнiстрiв України має право тимчасово обмежувати поставки окремих товарiв (робiт, послуг) та/або пiд окремими (всiма) митними режимами з тимчасово окупованої територiї на iншу територiю України та/або з iншої територiї України на тимчасово окуповану територiю.

Таким чином митні формальності щодо переміщення товарів на територію ВЕЗ «Крим» виконуються митними органами у відповідності до вищезазначеного спеціального закону.

Джерело