Боржників відсторонили від валюти
Дата: 03.03.2015

  00000nby.[1]Згідно з листом Нацбанку № 28-211/12780 від 26 лютого, банки зможуть продавати валюту своїм клієнтам під імпортні операції лише за наявності у них довідки від Державної фіскальної служби про відсутність заборгованості по сплаті податків. Офіційна причина змін абстрактна: «з метою вдосконалення контролю над відтоком коштів, зменшення тиску на валютний ринок та посилення фінансової дисципліни клієнтів».

   Це далеко не перша обмежувальна міра Нацбанку, яка стосується імпортерів. Минулого тижня він почав перевіряти всі імпортні контракти при здійсненні передоплати на суму понад $ 50 тис., щоб виявити операції фіктивного імпорту. А всі контракти на суми понад $ 500 тис. будуть проводитися виключно на основі відкритого імпортного акредитива, який повинен бути підтверджений закордонним банком з рейтингом інвестиційного рівня. Крім того, регулятор заборонив гривневе кредитування підприємств для покупки ними валюти на міжбанку. А термін валютування заявки клієнтів був збільшений з трьох до чотирьох днів з моменту подачі заявки.

   «Податкове» нововведення Нацбанку не повинно ускладнити операції всім підприємствам. Нарахувати платнику податкові зобов'язання - це не єдиний крок, який необхідно зробити податківцям, щоб у імпортера виник податковий борг. Таке податкове зобов'язання повинно бути узгоджене, але платник може почати тривалу процедуру оскарження.

   Платник повинен сплатити податкові зобов'язання або почати процедуру адміністративного або судового оскарження. В даному випадку ми розглядаємо ситуацію, коли фіскальний орган нараховує підприємству податкові зобов'язання, а не бізнес сам їх декларує. Якщо ж платник не виконує жодне з цих дій, то податкове зобов'язання вважається узгодженим і непогашеним і стає податковим боргом. Якщо ж платник не згоден з нарахуванням і починає оскаржити його в судовому або адміністративному порядку, то ця неузгоджена сума не потрапляє в податковий борг. 

   Однак якщо такий податковий борг вже є, то для покупки валюти цей борг треба погасити. «Але навіть якщо у вас його немає, то дії з отримання довідки про відсутність боргу займуть не менше п'яти робочих днів - саме в такий термін фіскальні органи розглядають заявки про видачу довідки. Отримувати її доведеться при кожній покупці валюти, оскільки термін дії довідки ГФС обмежений десятьма днями.

   У 2014 році погашення податкового боргу склало до зведеного бюджету 8,3 млрд грн, що на 44,3%, або 2,6 млрд грн більше, ніж у 2013-му. Протягом року платникам податків було надано розстрочку зі сплати боргу на 5,7 млрд грн, що на 25,6%, або 1,2 млрд грн більше, ніж у 2013 році.

Джерело