Чи потрапить українська яловичина на європейські ринки?
Дата: 11.02.2015

   0000jal.[1]Європейський Союз щорічно імпортує близько 300 тис. т. м’яса ВРХ. Висока купівельна спроможність європейців та розвинута культура споживання  яловичини і телятини роблять цей ринок привабливим і для українського імпорту. В рамках автономних торгових преференцій Україна має квоту на експорт м’яса ВРХ в розмірі 12 тис. т. Таким чином, експорт української яловичини до ЄС є досить цікавим та перспективним.0000jal2

  Проте для цього потрібно успішно пройти інспектування галузі з боку Європейської Комісії, що стане неможливим без дослідження худоби на губчасту енцефалопатію. Для проведення даних лабораторних досліджень в Україні потрібно щороку брати аналізи від 350 тис. голів ВРХ. Для цього з державного бюджету має бути виділено 21 млн. грн.  Однак у цьому році потрібні кошти на ці дослідження не передбачені, а це означає що шлях української яловичини до ЄС наразі закритий.

   За словами експерта аграрних ринків УКАБ  Аліни Жарко: «Експорт яловичини до ЄС дозволить Україні компенсувати втрати від закриття ринку Росії, адже м'ясо птиці вже успішно експортується до Європи, а м’ясо ВРХ має великий потенціал на її ринках. Дозвіл на експорт яловичини до ЄС вже на перших етапах зможе принести нашій державі близько 50 млн. дол. США додаткових валютних надходжень, а в майбутньому може стати локомотивом розвитку м’ясного скотарства в Україні» 

Джерело