Група підтримки малого бізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку
Дата: 23.01.2015

ebrrГрупа підтримки малого бізнесу (ГПМБ) є проектом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), який допомагає підприємствам у вирішенні конкретних бізнес-завдань шляхом залучення місцевих консультантів або міжнародних експертів для впровадження передового управлінського досвіду.
ГПМБ має дві основні складові: Програму ділових консультаційних послуг (BAS36) та Програму розвитку підприємств (EGP37).
Метою EGP є сприяння глибоким управлінським та структурним змінам у компаніях шляхом залучення досвідчених міжнародних галузевих експертів. У Програмі BAS забезпечується підтримка короткострокових проектів шляхом визначення послуг місцевих бізнес-консультантів, які можуть допомогти підприємствам у досягненні конкретних цілей.
ГПМБ також організовує заходи з розвитку ринків та сектору, зокрема семінари й навчання для МСП і місцевих консультантів, а також заходи з підтримки місцевих установ та організацій.
Для отримання консультаційної підтримки обираються підприємства з потенціалом майбутніх лідерів ринку. Більша частина капіталу таких компаній має бути приватною та належати громадянам України. Компанії мають працювати на ринку не менше 2-х років, демонструвати успішний ріст, керівництво повинне мати гарну репутацію і бути зацікавленим в успішних консультаційних проектах для розвитку бізнесу. ГПМБ не працює з фінансово-кредитними установами, а також компаніями військово-промислового комплексу, гральним бізнесом, виробниками тютюнової продукції.

BAS
Критерії участі підприємств у програмі
• до 250 працівників;
• можливість сплатити від 25 до 75% вартості консультаційного проекту, згідно з відповідною Матрицею розрахунку гранту (максимальна сума гранту 10,000 євро).
Опис програми
Програма ділових консультаційних послуг – BAS забезпечує доступ клієнтів до послуг місцевих консультантів у таких сферах, як маркетинг, стратегія, організація та операційна діяльність, інформаційно-комунікаційні технології, інженерно-технічні
рішення, управління якістю, енерго- та ресурсоефективність, а також управління охороною навколишнього середовища. Проекти BAS є вузькоспеціалізованими та, як правило, тривають 4-6 місяців.
Як працює принцип спільного фінансування
Програма BAS, як правило, покриває 25-75% вартості проекту, але не більше 10 000 євро (середня вартість проекту – 4 000 євро).

EGP
Критерії участі підприємств у програмі
• Бажана кількість співробітників 100-500 чоловік
• Річний обсяг продажів менше ніж 50 млн. євро
• Можливість сплати часткової вартості проекту від 10 до 50% (середня вартість проекту становить 60,000 євро).
Опис Програми
EGP адмініструється на неприбутковій основі з використанням донорських коштів. Близько 50% фондів надходить від ЄС. Решта надходить від індивідуальних країн-донорів або груп країн-донорів. Фінансування не надається підприємствам напряму.
Кожна команда EGP працює близько 60 днів з підприємством протягом періоду 12-18 місяців. Після закінчення проекту проводиться незалежна оцінка впливу на результативність бізнесу.
Конкретні проекти в рамках EGP розробляються з урахуванням особливостей кожного клієнта й тривають від 12 до 18 місяців. EGP допомагає клієнтам впроваджувати найкращі методи й підходи в таких сферах, як організація та управління, операційна діяльність, збут і маркетинг, а також фінанси.
Клієнти EGP сплачують 10-50% вартості проекту (при цьому загальна вартість проекту в середньому складає 65000 євро)

Контактна інформація
Вул. Немировича-Данченка, 16, Київ 01133 Україна
Тел.: +380 (44) 277 1145; Факс: +380 (44) 277 11 00
Менеджер Програми BAS в Україні: Наталія Бандера
Ел. пошта BAS: basukraine@ebrd.com
Менеджер EGP в Україні: Олександр Каплатий
Ел. пошта EGP: egp@ebrd.com

Джерело