Про вигоди переходу на європейські стандарти і регламенти
Дата: 16.01.2015

00000es471_191071139216 січня Верховна Рада прийняла закон №1065 "Про технічні регламенти та оцінки відповідності", який покликаний прибрати всі дублюючі або суперечливі вимоги до продукції. Як результат, замість неузгоджених документів як з української, так і з європейської сторони, виробник отримає чітки вимоги, а разом з тим і доступ до європейського ринку для промислових товарів.

Це вже третій закон, який прийняла Верховна Рада для усунення перешкод у торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС. Два попердніх - про стандартизацію та метрологію - були прийняті парламентом влітку 2014 року. Прийняття законопроекту №1065 створює законодавче поле для забезпечення повноцінної торгівлі з Європейським Союзом. Переваги від цього отримає не тільки бізнес, але й рядові споживачі.

Вигоди для споживачів:

• Широкий асортимент імпортної продукції за більш низькими цінами

Зараз вся імпортована з ЄС продукція повинна проходити перевірки на відповідність українським стандартам. Через це, по-перше, виробник чи імпортер несе додаткові витрати, які він закладає в ціну продукції. По-друге, через існуючі бар'єри далеко не всі європейські виробники готові витрачати час і кошти заради можливості потрапити на український ринок. Коли зазначені бар'єри будуть усунені, українські споживачі отримають більше якісних європейських товарів за нижчими цінами. 

• Безпеку продукції гарантує виробник

Згідно з європейськими нормами, відповідальність за безпеку продукції в повній мірі несе виробник. В Україні за неналежну якість товару до відповідальності через суд може бути притягнутий навіть продавець, хоча він є тільки посередником між виробником і споживачем. При цьому ніякої відповідальності для тих, хто перевіряв цю продукцію від імені держави, не існує. Після прийняття законопроекту буде працювати принцип "відповідальність без вини": саме виробник сам повинен довести, що не винен.

Вигоди для бізнесу:

• Можливість виходу на ринок ЄС

У даний час для того, щоб експортувати промислову продукцію в ЄС, український виробник повинен пройти випробування своєї продукції і отримати сертифікат якості в одній з країн ЄС. Це виливається в чималі витрати для вітчизняного виробника, здорожує його продукцію, а значить вона стає менш конкурентоспроможною на європейському ринку. Коли Україна гармонізує своє законодавство і стандарти з європейськими та укладе з ЄС відповідну угоду, всі документи і сертифікати виробник зможе отримати в Україні, що істотно дешевше і простіше, і без будь-яких додаткових перевірок продавати її в країнах Євросоюзу.

• Єдині та узгоджені вимоги до продукції

Зараз в Україні діють норми, які найчастіше є застарілими і суперечать один одному: наприклад, разом з технічними регламентами на продукцію можуть поширюватися СанПіН (санітарні правила і норми) і НПАОП (нормативно-правові акти з охорони праці). Українські підприємці фактично не можуть виготовити продукцію, що відповідає всім вимогам. Крім того, це не тільки призводить до зарегульованості бізнес-середовища, а й створює поле для зловживань з боку дозвільних і наглядових органів. У ЄС існує єдиний регуляторний режим: на одну продукцію може поширюватися дія одного або декількох директив, які просто покривають різні аспекти функціонування продукції, але жодних додаткових вимог немає. Україна в рамках своїх зобов'язань перед ЄС має прибрати всі дублюючі або суперечливі вимоги до продукції та гармонізувати своє законодавство та стандарти до вимог ЄС. Замість багатьох неузгоджених виробник отримає чіткі вимоги. Це стане серйозним кроком до дерегуляції і поліпшить інвестиційний клімат.

• Можливість розвивати бізнес надання послуг із сертифікації

Зараз в Україні працює до десяти акредитованих лабораторій, де виробники можуть отримати документи про те, що їх продукція пройшла випробування і відповідає нормам ЄС (відповідні сертифікати якості можна отримати тільки в одній з країн ЄС). Коли регуляторне середовище буде гармонізоване, не тільки проходити випробування, але і отримувати сертифікати відповідності можна буде в Україні. Це стане актуальною послугою не тільки для українських виробників, але і для китайських, латиноамериканських, особливо для тих з них, хто хоче вийти на європейський ринок.

Важливо відзначити, що технічні бар'єри будуть автоматично усунуті з прийняттям зазначених законів. Україна ще повинна буде прийняти технічні регламенти на основі європейських директив, а також відповідні європейські стандарти, і укласти окрему угоду про взаємне визнання технічних стандартів (в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС). Але сам процес гармонізації включає в себе практично весь спектр необхідних Україні реформ: дерегуляція, покращення інвестиційного клімату, модернізація виробництва.

Джерело