На Чернігівщині реалізують україно-китайський інвестпроект
Дата: 02.12.2014

chernihivchinaЗа п'ять років в Чернігівській області має бути реалізований спільний українсько-китайський інвестиційний проект зі створення потужного аграрного підприємства «Фанда» з обсягом інвестицій в $58 млн. Сам проект передбачає декілька етапів. Про це розповів власник DARA Group, яка займалася залученням даних інвестицій, Едуард Самоткалов.

За його словами, план розвитку проекту передбачає чотири етапи: розвиток рослинництва ($17,5 млн), створення свинокомплексу ($12,5 млн), де буде вирощуватися близько 50 тис. голів на рік. Компанія вже працює над реконструкцією корівників, кошти на це вже надійшли. На це передбачено $25 млн. Буде зведено 4 ферми.

«Четвертим кроком реалізації інвестпроекту ($25 млн) передбачено створення тепличного комплексу з вирощування овочів та їх переробки», - уточнив він.

Едуард Самоткалов зазначив, що сьогодні в Україні стан молочної галузі не найкращий. 

«Проте для «Фанди» завжди є ринок збуту - Китай, куди ми можемо поставляти свою продукцію. У нас в плані будівництво молокозаводу для виробництва сухого молока», - розповів він.

Він уточнив, що сьогодні поголів'я ВРХ в компанії налічує 1800 голів, з яких 436 - дійні. Але продуктивність у них невисока, тому планується закуповувати поголів'я в Голландії.

«Зараз ми повним ходом ремонтуємо корівники. І кошти на це вже китайська сторона виділяє. Поки ми вливаємо інвестиції в збиткову компанію. Наступного року плануємо вийти на нульову рентабельність. Очікуємо, що річне виробництво молока складе 200 тис. т», - зазначив він.

Будівництво заводу, як уточнив Едуард Самоткалов обійдеться в $3-4 млн.

Джерело