Експерт IFC розвінчала міфи про експорт молочних продуктів в ЄС
Дата: 01.12.2014

971094Радник з питань продовольчого законодавства і конкуренції IFC Катерина Онул розвінчала п'ять міфів про експорт молочної продукції в ЄС.

Вона зазначила, що багато хто думає, що вже завтра Україна повезе в ЄС молоко та молокопродукти. За словами Е.Онул, існує п'ять найбільш поширених міфів.

Міф перший: достатньо лише мати ефективну систему управління харчовою безпекою і бути побудованим з нуля. Але, по-перше, на сьогоднішній день Україні ще не надали дозвіл на експорт. По-друге, щоб його отримати, потрібна тісна співпраця Держветфітослужби та приватного сектора. І третє, зараз очікуються результати останньої перевірки САНКО, після якої Україні, можливо, дозволять експорт молочної продукції.

Міф другий: як тільки Україна отримає дозвіл на експорт молокопродуктів, відразу всі підприємства зможуть почати експорт. Думка знову оманлива - тільки перевірені та узгоджені САНКО українські підприємства зможуть почати експорт і отримати євро номера.

Міф третій: можна буде експортувати як сире молоко, так і молочні продукти. Ні, можна буде експортувати тільки молокопродукти, іншого дозволу у нас не буде.

Міф четвертий: в ЄС можна буде експортувати будь-яке молоко, яке пройшло термічну обробку. Європейським показникам якості та безпеки відповідає тільки молоко екстра класу, і продукти тільки з такого молока можуть потрапити на ринок Європи.

Міф п'ятий: щоб потрапити в перелік підприємств експортерів, треба мати сертифікат НАССР. В ЄС від нас вимагають запровадити систему управління якістю та безпечністю харчових продуктів на основі НАССР, однак це не означає, що потрібно отримувати сертифікат. 

Джерело