Огляд засідань комітетів СОТ. Комітет з питань санітарних та фіто-санітарних заходів
Дата: 21.11.2014

305З 15 по 17 жовтня 2014 року відбулось засідання Комітету СОТ з питань СФЗ.

Учасники засідання отримали інформацію від Росії щодо низки питань, які стосуються безпеки харчових продуктів та добробуту тварин і рослин, а також заслухали скарги на деякі російські санітарні і фіто-санітарні заходи (СФЗ). Крім Росії в засіданні брали участь Перу, Японія, ЄС, США, Індія, Україна, Республіка Корея, Китай, Південна Африка, Австралія і Туреччина.

В цілому, на засіданні обговорювались питання безпеки свинини, яловичини, рису, фруктів і овочів, в тому числі манго, риби і морепродуктів, в тому числі сома, рослинних масел і «нових продуктів» (обговорюються на Комітеті з 2006 року).

Країни-члени СОТ також обговорили питання підвищення ефективності роботи Комітету і сприяння спрощенню торговельних процедур в час, коли посилюються нетарифні торговельні бар'єри. Комітет СОТ з питань СФЗ позитивно відзначив недавню угоду країн-членів СОТ, досягнуту на попередньому засіданні в липні, стосовно нової процедури, яка допоможе їм залагоджувати розбіжності по СФЗ, використовуючи голову Комітету в якості посередника.

Неофіційні зустрічі щодо запропонованого робочого визначення приватних стандартів СФЗ виявились безрезультатними. Дискусії будуть продовжені на наступній зустрічі в березні 2015 року, про що повідомила голова Комітету СОТ з питань СФЗ Ліліан Бвалія з Замбії.

Комітет, до складу якого входять представники усіх 160 держав-членів СОТ, слідкує за тим, як країни застосовують Угоду СОТ про СФЗ, в якій йдеться про безпеку харчових продуктів, а також добробут тварин і рослин, і обговорює питання, пов'язані з цими правилами і з заходами окремих країн.

Додаткову інформацію можна знайти в Системі управління інформацією СФЗ (SPS Information Management System) http://spsims.wto.org/.

Наступне засідання Комітету з питань СФЗ попередньо заплановано на тиждень, який починається 24 березня 2015 року.

З детальним звітом всі бажаючі можуть ознайомитися, перейшовши за посиланням

Джерело