Торгівля України з ЄС в рамках режиму торговельних преференцій: поточний стан
Дата: 12.11.2014

4e1bbcd8-4a0e-8447На початок вересня 2014 квоти по пшениці (950 тис. т) і кукурудзі (400 тис. т) були обрані повністю. Також частково заповнені квоти по м'ясу птиці і яєць. Але в онлайн доступі інформація щодо заповнення цих квот відсутня, оскільки торгівля згаданими групами товарів відбувається не тільки в рамках квот, але і при наявності імпортної ліцензії, яка видається Генеральним директоратом ЄС з аграрних питань на конкурсній основі.

appleЗа даними Європейської комісії (відкритий доступ на сайті http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en) українські товаровиробники вже встигли скористатися пільговим правом на ввезення своєї продукції до ЄС і повністю використали преференційний обсяг квот за такими товарними позиціями:

1. оброблені томати (10 тис. т);

2. виноградний і яблучний соки (10 тис. т);

3. ячмінна крупа і борошно; зерно зернових злаків, оброблене іншими способами (6,3 тис. т);

4. мед (5 тис. т).

По 12 товарним позиціям, на які існує преференційна квота, торгівля взагалі не велася і згадана квота взагалі не використовувалася: м'ясо баранини, цукрові сиропи, оброблений крохмаль, продукція з обробленого молока і масла, оброблена продукція із зернових і молочних вершків, цукрова кукурудза, продукти переробки солоду і крохмалю, сигари і сигарети, етанол, манітол сорбіту.

092483298wheat-glutenСтаном на 06.11.2014 року в ЄС з України імпортовано 464,5 т часнику. Існуюча квота становить 5 тис. т.

Не менш цікавим є і така товарна позиція як "солод і пшенична клейковина". Із загального обсягу квоти (7 тис. т) на сьогодні використано вже близько 2 тис. т, хоча Україна зазвичай є імпортером зазначеної продукції.

Не можна не згадати і про такий український продукт як цукор. Цього сезону в Україні знову перевиробництво солодкого продукту і ціни на нього досить низькі. Така ситуація не додала йому привабливості на європейському ринку. В рамках діючої квоти (20080 тонн) українські товаровиробники відвантажили лише 30 мішків (1500 кг) цукру.

Джерело