Українські та польські підприємці хочуть пожвавити бізнес обох країн
Дата: 07.11.2014

000000876988687polskyden6 листопада підприємці та представники державних органів влади, дипломатичного корпусу з України та Польщі обговорювали способи для пожвавлення економічної співпраці між країнами під час першого міжнародного форуму "Польський бізнес-день" у Києві. Учасником якого став і представник Департаменту економічного розвитку Чернігівської ОДА. 

forumpolsky1Також одним з найобговорюваніших питань стала підтримка України в її європейській інтеграції. Розмови стосувалися конкретних питань на тему бізнес-контактів передовсім між Україною та Польщею, а також іншими державами Євросоюзу.

Голова Польсько-української господарчої палати Яцек Пєхота підкреслив, що поляки можуть поділитися із українцями своїм досвідом європейської інтеграції. Він додав, що дорога до Брюсселя зайняла у Варшави 12 років та вимагала значних змін у багатьої сферах життя.

Заступник міністра фінансів України Віталій Лісовенко зазначив, що Україні буде складніше проводити реформи з огляду на економічну ситуацію та війну на Сході. На його думку, протягом 23 років не було нічого зроблено, натомість було тільки багато розмов про реформи. Тепер влада обіцяє, що буде навпаки: менше слів, а більше дій. Реформи розпочнуться після того, коли свою роботу розпочне Верховна Рада.

forumpolski2За інформацією "Урядового порталу", в обговореннях також взяв участь виконувач обов’язків Міністра економічного розвитку і торгівлі України Валерій Пятницький.

«Я вважаю, що Польща, разом з іншими країнами Євросоюзу, які є сусідами України, можуть сьогодні відіграти роль партнерів нового рівня. Це будуть не тільки торговельні чи якісь поверхневі економічні відносини – це буде глибока кооперація, спрямована на те, щоб виробляти спільний продукт і виходити з ним на треті ринки, і на певному етапі здійснювати координовану політику в сфері руху капіталу», – зауважив Валерій Пятницький.

Він також наголосив на необхідності відтворення не просто торгівельно-економічних місій як допоміжного елементу налагодження контактів, а побудови розгалуженої мережі взаємин між українським і польським бізнесом, який визначатиме завдання. І в процесі європейської інтеграції нашої країни саме ці завдання будуть більш природними, ніж ті, які б могли стати результатом взаємодії українських компаній з бізнесом більш віддалених від України країн, хоча вони і є членами ЄС.

forumpolskyВалерій Пятницький зазначив, що відколи Угода про асоціацію з ЄС набула статусу стратегії розвитку нашої держави, участь у двосторонньому торгівельно-економічному співробітництві всього зацікавленого українського і польського бізнесу, який розвиватиме прямі коопераційні зв’язки для вироблення спільного продукту, є необхідною. Завдяки цьому буде формуватися нове бізнес-середовище, і новий інструмент впливу на Уряд, який вказуватиме, що слід зробити, аби оптимізувати взаємовідносини між державами, спростити умови ведення бізнесу, забезпечити комунікації, створити нові виробництва, нові робочі місця й подолати інші проблеми, які можуть виникнути в цій сфері.

Джерело: Українсько-польський інформаційний інтернет-ресурс з питань економіки та підприємництва "А4", Урядовий портал, Фото порталу pravo.ua