ЄС сприяє проведенню навчань майбутніх аудиторів з безпечності харчових продуктів в Україні
Дата: 08.10.2014

bezpekakharchivПроект, який фінансується Європейським Союзом, «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» розпочав проведення навчальних заходів для представників Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

Дворічний навчальний курс пройдуть 500 майбутніх інспекторів із усіх регіонів України. Навчання проходитиме у дев’яти містах: Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Сумах та Харкові. Цього тижня перший навчальний семінар розпочався в Сумах, участь у ньому беруть ветеринари із Сумської та Чернігівської областей.

Інспектори навчатимуться проведенню аудитів систем НАССР (аналіз небезпечних факторів та контролю у критичних точках) на харчових підприємствах. Відповідно до нещодавно прийнятого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» всі виробники харчових продуктів (крім первинного виробництва) повинні впровадити на своїх підприємствах процедури, засновані на принципах НАССР. Принципи НАССР означають ідентифікацію, оцінку та контроль небезпечних факторів, які є визначальними для безпечності харчових продуктів. Державний контроль за впровадженням системи, що основана на принципах НАССР, здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка утвориться в результаті об’єднання Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Державної санітарно-епідеміологічної служби України та Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

Тоні Віл, Керівник Проекту ЄС повідомив: «Iнспектори, які успішно пройдуть тестування за результатами навчання, отримають сертифікати аудиторів, які нададуть їм право перевіряти ефективність впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, операторами ринку харчових продуктів».

Джерело