Застосування Угоди про асоціацію між ЄС і Україною розпочнеться у два етапи
Дата: 30.09.2014

2Після консультацій з українською стороною та як частина загальних зусиль у напрямі всеохопного мирного процесу в Україні, сьогодні Рада ЄС внесла зміни до графіку тимчасового застосування частин Угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

Паралельно були представлені пропозиції щодо розширення автономних торговельних преференцій ЄС для України до 31 грудня 2015 року. Це супроводжено спільною заявою Ради ЄС і Європейської Комісії.

Сьогоднішнє рішення відкладає до 1 січня 2016 року тимчасове застосування розділу Угоди про асоціацію, що охоплює торговельні питання, включаючи створення зони вільної торгівлі. Водночас це рішення прокладає шлях для тимчасового застосування більшої частини залишку Угоди про асоціацію від 1 листопада. Йдеться про важливі положення, які стосуються правосуддя, свободи та безпеки, включаючи боротьбу проти злочинності і корупції; збільшення співпраці у різних секторах економіки, ґрунтуючись на поступовому наближенні до нормативно-правової бази ЄС, а також фінансової співпраці.

Угода про асоціацію поглибить політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС, включаючи створення глибокої і всеохопної зони вільної торгівлі. Вона була підписана ЄС, його країнами-членами та Україною 21 березня та 27 червня. Європейський Парламент схвалив її 16 вересня. Наразі триває процес ратифікації Угоди у країнах-членах, який потрібний для того, аби документ набув чинності.

Більше інформації: 
Спільна міністерська заява щодо впровадження Угоди про асоціацію між ЄС і Україною:
Посібник по Угоді про асоціацію між ЄС і Україною 
Довідка про відносини між ЄС і Україною 

Джерело