Місія ЄС перевірить якість української молочної продукції
Дата: 23.09.2014

2Місія Євросоюзу проведе перевірку вітчизняних виробників молочної продукції на предмет відповідності європейським стандартам та отримання дозволу на постачання продукції в ЄС. Про це повідомив віце-президент Американської торгової палати в Україні Тарас Качка.

"Місія з Європейського Союзу повинна оцінити ряд виробників молочної продукції і підтвердити їх право на експорт в ЄС", - сказав він.

00909molokoЗа його словами, попередні внутрішні оцінки свідчать про виконання українськими виробниками вимог ЄС. Головною умовою для виходу української продукції тваринництва на ринок ЄС стало ухвалення Верховною Радою закону про безпеку харчової продукції, який був підписаний президентом України 15 вересня.

"Цей закон передбачає імплементацію базових елементів протягом року", - зазначив Качка. Він також повідомив, що протягом цього року повинен бути прийнятий ряд підзаконних актів, а також істотно реформований регулюючий орган, який зараз створюється на базі Держветфітослужби.

Т. Качка нагадав, що на сьогоднішній день єдина категорія товарів, яку Україна не постачає до ЄС, - це продукція тваринництва. Зокрема, мова йде про молоко, м'ясо, за винятком м'яса птиці, яке вже успішно поставляється в ЄС.

На даний момент право експортувати свою продукцію в ЄС мають тільки 4 українські птахофабрики, а також ряд виробників казеїну, риби та меду, що обумовлено невідповідністю українського законодавства в сфері безпеки продуктів харчування європейського, а також відсутністю необхідної сертифікації українських підприємств.

Джерело