Україна відкриває нові ринки - Валерій П'ятницький
Дата: 17.09.2014

01920201pyatnytskyiСкорочення торгівлі з Російською Федерацією, яке спостерігається останнім часом, стало стимулом для відкриття бізнесом нових ринків, зокрема країн ЄС, та цілою низкою інших, навіть екзотичних ринків. Про це повідомив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України - Торговий представник України Валерій Пятницький.

«У нас падають обсяги торгівлі з Російською Федерацією і країнами СНД, і зростають, що досить показово, з країнами Європейського Союзу, - розповів Валерій Пятницький, аналізуючи характер торгівлі України у першому півріччі. - Більше того, через те, що, на жаль, посилилися протягом останнього часу різноманітні обмежувальні заходи з боку РФ, в нас почав зростати вихід на треті ринки».

 

africa2Валерій Пятницький наголосив, що бізнес, набуваючи певного досвіду, та виходячи з ситуації на міжнародних ринках, починає диверсифікувати свою торгівлю: «Досить часто це екзотичні ринки, на які просуваються різноманітні українські товари».

Серед нетрадиційних ринків: Судан, Конго, Кувейт, Малі, Південний Судан, Тайланд, Сомалі, Мозамбік, Маврикія, Монголія, Індонезія, Нова Гвінея та ряд інших. Також досить перспективними для українських виробників є продовольчі ринки Китаю, Індії.

 

_70233868_eunames«Ми збільшуємо свій товарообіг з Європейським Союзом, обсяг експорту товарів і послуг в країни ЄС за півроку склав 11 млрд. 178 млн. і збільшився на 1 млрд. 248 млн. дол. Обсяг імпорту – 11 млрд. 335 млн., зменшився на 2 млрд. 636 млн.», - повідомив Валерій Пятницький. При цьому він наголосив, що негативне сальдо з ЄС незначне, «фактично збалансована у нас торгівля», в значній мірі завдяки автономним преференціям, які були надані європейською стороною.

«Автономні преференції будуть продовжені ще на 15 місяців, і український бізнес буде мати змогу експортувати свою продукцію в більшості випадків без сплати мит. Звичайно, що ті правила, які існують на ринку ЄС, треба виконувати, але поступово, пристосовуючись все більше і більше до цих правил, зменшувати перешкоду, - зазначив Торговий представник України. Водночас він додав: - В останній домовленості, яку ми досягли в тристоронньому форматі консультацій, є пункт про те, що Україна і РФ продовжать співпрацювати в рамках преференційного режиму, який є в рамках Угоди про вільну торгівлю країн-членів СНД. І сьогодні ми фактично працюємо над тим, щоб дійсно спробувати максимально розблокувати, звісно за наявності доброї волі наших партнерів, ті проблемні питання, як накопичилися. Я думаю, що це дозволить певним чином стабілізувати торгівлю і в напрямку СНД».

Джерело