Ратифіковано Угоду про асоціацію з ЄС
Дата: 16.09.2014

31233Євроінтеграція стала українською національною ідеєю, заявив Президент України Петро Порошенко у Верховній Раді під час синхронної ратифікації Угоди про асоціацію парламентами України та Європи.

За словами Президента, «внутрішні та зовнішні потуги зупинити наш стратегічний поступ зазнали фіаско. Історичний договір 27 червня в Брюсселі було підписано! Сьогоднішня синхронна ратифікація буде святом не лише України, а всієї об’єднаної Європи, бо без України об’єднаної Європи не існує».

Президент заявив, що невідкладно підпише Закон про ратифікацію. «Доручаю Уряду вже завтра затвердити план виконання угоди й втілювати її з першої ж хвилини», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що у тексті Угоди «не змінено жодного параграфу, не додано ані слова, не переставлено навіть коми».

Президент зазначив, що атмосфера, яка панує у Верховній Раді, дуже нагадує 1991 рік, коли Україна здобула незалежність. «З часів Другої світової жодна нація за право бути європейцями не платила такої високої ціни», - заявив Петро Порошенко, додавши, що ніхто не наважиться закрити перед Україною двері Євросоюзу.

Президент подякував усім причетним до процесу підготовки Угоди, особливо — громадянам, які рішуче підтримували європейський курс.

При цьому Глава держави відзначив, що домовленості, досягнуті днями в Брюсселі, дозволили Україні отримати ще більше, ніж передбачає Угода. До кінця 2015-го року Україна має гарантовані преференції, українські товари продаватимуться в ЄС безмитно, в той час як на українському ринку європейська продукція поки що обкладатиметься митом за правилами СОТ. «Вітчизняна економіка отримала півтора додаткових роки, щоб краще підготуватися до конкуренції з європейськими виробниками», — сказав Президент, подякувавши Європі «за багатомільярдний бонус Україні».

Президент відзначив важливість проведення реформ та повідомив про намір найближчим часом представити Національний план реформ — "Стратегію-2020". «Україна повинна стати зоною потужної антикорупційної операції», — зазначив Президент, закликавши депутатів проголосувати за антикорупційний закон.

Петро Порошенко наголосив, звертаючись до депутатів: «Немає в нас ковдри, яку кожний тягне на себе. Це — відповідальність Президента, Уряду, Парламенту. Тільки тоді, коли ми будемо діяти об’єднано й ефективно, ми досягнемо перемоги. Якщо хтось спробує відкрити внутрішній фронт — це буде проти України, і ні я, ні Уряд, ні Верховна Рада цього не дасть зробити».

Президент процитував українського письменника Миколу Хвильового: «Ми розуміємо Європу, як психологічну категорію, яка виводить нас на великий тракт прогресу».

Верховна Рада затвердила ратифікацію Угоди про асоціацію 355 голосами «за», «проти» або утримались – 0, не голосували 26, всього 381 депутат.

Європейський парламент проголосував так: 535 депутатів «за», 127 – «проти», 35 парламентарів участі у голосуванні не взяли.

Джерело