Україна може розраховувати на подвійні квоти від ЄС
Дата: 11.09.2014

00000es471_1910711392В Єврокомісії підтвердили, що за умови ратифікації угоди про асоціацію з ЄС у нинішньому році Україна зможе в 2014 р використовувати два річних обсяги квот. Раніше про таку можливість говорив також торговий представник українського уряду Валерій П'ятницький. За його словами, один річний обсяг квот Україна отримає завдяки односторонньому зниженню мит Євросоюзом (так званий режим автономних торгових преференцій, діє до 1 листопада). Другий обсяг безмитної торгівлі Україна зможе використовувати в кінці року, в разі ратифікації угоди про асоціацію.

Юридично вважатиметься, що після початку тимчасового застосування СА використання квот буде обчислюватися з нуля, як квота з першого року дії зони вільної торгівлі з ЄС.

Таким чином, в 2015 р обсяг квот розраховуватиметься відповідно до другого року дії угоди з ЄС. За словами представника ЄК, Брюссель використовуватиме саме таку систему розрахунків квот.

Також, він зазначив, що ЄК готова до переговорів з Україною про перегляд цих квот.

«Ми з розумінням ставимося до такої ініціативи української сторони. Квоти встановлювалися давно і вже не відповідають обсягам нашої торгівлі. Зокрема, Україна вже використала річну квоту на експорт кукурудзи і зерна», - відзначає представник.

Втім, за його словами, угода про асоціацію допускає, що перегляд квот неможливий протягом першого року дії документа.

Джерело