Інформаційний бюлетень «Відомості країн членів СОТ» №44
Дата: 10.09.2014

528-mПредставляємо до Вашої уваги випуск інформаційного бюлетеня «Відомості країн членів СОТ» №44, який є регулярним інформаційним продуктом проекту «Торговельна політика і практика в Україні». Інститут економічних досліджень та політичних консультацій впроваджує цей проект у співпраці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Національною радою торгівлі Швеції.

Короткий огляд випуску:

1. Литва: ухвалення технічного регламенту щодо хліба та хлібобулочних виробів

У першій половині липня 2014 року Литовська Республіка оприлюднила повідомлення про розробку Технічного регламенту щодо технічних характеристик, виробництва та презентації (реклами) хліба та хлібобулочних виробів. Метою документу є визначення різних видів хліба та хлібобулочних виробів, встановлення переліку видів сировини, що має використовуватись у виробництві цієї продукції, а також, загальних технологічних вимог, показників якості та безпеки товарів цієї категорії. Ухвалення документу та набуття його чинності очікується 13 грудня 2014 року.

2. Росія: тимчасова заборона на ввезення деяких продуктів

В першій половині серпня 2014 року Російська Федерація оприлюднила повідомлення про тимчасову заборону на ввезення з України деяких категорій підкарантинної продукції. Зокрема, з 28 липня 2014 року введено тимчасову заборону на імпорт до РФ молока та молочної продукції, а також, на ввезення підкарантинної продукції з України в ручній поклажі та багажі. Крім того, з 1 серпня 2014 року введено тимчасову заборону на імпорт до РФ соєвих бобів та шроту, соняшнику, кукурудзяної крупи.

3. Канада: визнання іноземних систем продовольчої безпеки

У першій половині серпня 2014 року Канада повідомила СОТ про розробку проекту законодавчого акту щодо визнання іноземних систем продовольчої безпеки. Проект розроблено Канадським агентством контролю якості продуктів харчування (CFIA) в рамках запровадження нової законодавчої бази щодо федеральної продовольчої інспекції. Ухвалення документу очікується восени-взимку 2014-2015 років, набуття його чинності – у червні 2015 року.

Джерело