Квота на безмитний імпорт української пшениці в ЄС повністю використана
Дата: 09.09.2014

000000image_384Станом на початок вересня 2014 квота на безмитний імпорт української пшениці в ЄС була обрана на 100%. На останньому тендері європейські компанії отримали залишки квоти - 18,6 тис. т.

Квота на безмитний імпорт кукурудзи на 100% була закрита ще раніше - 25 липня.

Активний інтерес до отримання квот на ці зернові з боку європейських покупців пояснюється, насамперед, тим, що квотні обсяги не обкладаються ввізними митами. Європа є ключовим покупцем української кукурудзи, закуповуючи її приблизно в 6 разів більше, ніж квотуємих обсяг. Крім того, на тлі падіння якості європейського врожаю пшениці попит на український аналог залишається досить високим, так що можна припустити, що сверхквотний імпорт, але вже з урахуванням сплати мита, також буде активним.

Квота на постачання в ЄС українського ячменю розподілена менш ніж на 8% з виділених 250 тис. т. Заявки на отримання частини квоти на ячмінь минулого тижня традиційно були об'ємними - 3,8 тис. т, хоча це і значно більше, ніж у попередні тижні. 

Загальний обсяг безмитних квот, відкритих до 1 листопада 2014 в рамках автономних торговельних преференцій ЄС, наданих Україні, на пшеницю, ячмінь і кукурудзу становить 1,6 млн. т. Таким чином, в даний час квоти видані на зернові сумарним об'ємом 1, 37 млн. т, тобто використання квоти становить 85%.

Крім того, на 100% обрані 2 інші квоти - на фруктові соки і мед. Відкриття нових квот можливо після 1 листопада у разі успішної ратифікації Україною угоди про Асоціацію з ЄС.

Серед інших квот, отримання яких також активно відбувається, відзначимо крупи зернових (квота вибрана на 35%), солод (28%), продукти переробки томатів (14%), висівки (8%).

kvotaes909

 

 

 

 

 

 

Джерело