Огляд засідань комітетів СОТ. Комітет з технічних бар’єрів в торгівлі. Випуск №5
Дата: 04.09.2014

305На засіданні Комітету ТБТ учасники обговорили питання технічних бар‘єрів у торгівлі, які можуть створюватися у зв‘язку із заходами щодо охорони здоров'я, в тому числі здорового харчування та напоїв, а також питання маркування.

Також було заслухано 46 торговельних занепокоєнь країн СОТ, з них 14 – нові, решта перенесені з попередніх засідань. Питання технічних регламентів та стандартів, які запроваджуються з метою охорони здоров'я та маркування, особливо їжі та напоїв, є домінуючою темою багатьох «специфічних торгових занепокоєнь», які члени СОТ піднімали на комітеті. Ця тенденція показує, що уряди намагаються досягти балансу між зниженням бар’єрів в торгівлі і охороною здоров'я – зменшенням ожиріння, перешкоджанням нездоровому харчуванню і зловживанню алкоголем, захистом здоров‘я дітей шляхом регулювання або кращого інформування, щоб споживачі самі могли зробити вибір. Ці специфічні занепокоєння використовуються учасниками для озвучування проблем, з якими стикаються - або можуть зіткнутися - їх виробники і експортери в результаті запровадження стандартів, технічних регламентів і вимог до маркування іншими країнами.

Серед торговельних занепокоєнь обговорювались питання технічних регламентів, запроваджених у сфері продуктів харчування Росією, Таїландом, ЄС, Індонезією, Індією, Чилі, Перу та Єгиптом; регулювання щодо медичного обладнання в Китаї та Бразилії; косметичних виробів в Китаї та Індії; попереджень щодо шкоди здоров’ю та інших вимог до маркування алкогольних напоїв в Таїланді та Росії; вимог до попереджень щодо шкоди здоров’ю і простої упаковки для тютюнових виробів в запропонованих нових законах в Ірландії та Молдові.

Комітет ТБТ, який слідкує за тим, як технічні стандарти та інші вимоги відповідають своїм цілям без створення невиправданих перепон у торгівлі, був близький до узгодження добровільних механізмів та пов‘язаних принципів належної регуляторної практики. Країни СОТ також обмінялись досвідом залучення приватного сектору до виконання положень Угоди ТБТ, та стосовно використання on-line систем нотифікацій та інформування ТБТ.

Короткий звіт засідання Комітету ТБТ

Джерело: Інститут економічних досліджень та політичних консультацій