Квота на безмитний імпорт української пшениці в ЄС обрана практично повністю
Дата: 03.09.2014

2458754Станом на 23 серпня 2014 європейські покупці додатково отримали квоту на поставку в ЄС 163,7 тис. т української пшениці (тижнем раніше - 101,5 тис. т). Таким чином, квота на пшеницю обрана майже повністю - на 98% з 950 тис. т, визначених квотою.

Активізації видачі імпортних ліцензій на українську пшеницю в ЄС сприяли кілька основних факторів:
- сезонне зростання пропозиції пшениці нового врожаю з України;
- падіння якості власного європейського врожаю пшениці в результаті несприятливих погодних умов у період вегетації;
- побоювання трейдерів, що військові дії в Україні можуть блокувати експорт пшениці з нашої країни і бажання вивезти максимальні обсяги в найкоротші терміни.

Виділена Україні річна квота з пшениці приблизно відповідає фактичному обсягу, що поставляється з України в ЄС в останні роки. Однак, деякі трейдери висловлюють побоювання з приводу можливої затримки з ратифікацією Україною угоди про Асоціацію з ЄС, що, очевидно, також стимулювало швидке отримання імпортних ліцензій.

Заявки на отримання квоти на безмитний імпорт в ЄС українського ячменю минулого тижня вже традиційно були об'ємними, видано квот всього на 200 тонн ячменю, а використання квоти становить 6,2% з 250 тис. т. В основному, європейські компанії отримують квоти на український ячмінь продовольчого або пивоварного якості.

Квота на кукурудзу була обрана повністю ще 25 липня. Відкриття нової квоти на кукурудзу можливо після 1 листопада 2014 в разі успішної ратифікації Україною економічної частини Угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

Загальний обсяг безмитних квот, відкритих до 1 листопада 2014 в рамках автономних торгівельних преференцій ЄС, наданих Україні, на пшеницю, ячмінь і кукурудзу становить 1,6 млн. т. Таким чином, в даний час квоти видані на зернові сумарним об'ємом 1, 35 млн. т, тобто використання квоти становить 84%.

Питання, що стосуються механізмів розподілу та отримання безмитних імпортних квот на українські продовольчі товари при постачанні в ЄС, будуть висвітлюватися в рамках II Міжнародної конференції "Цінові стратегії на ринках зернових, олійних і цукру", яка пройде в Києві 10 вересня 2014. Зокрема, на конференції виступить Тарас Качка, віце-президент зі стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні. Тема його доповіді буде присвячена механізмам доступу українських трейдерів до заповнення безмитних квот на поставки зернових та олійних в ЄС.

kvotaes309Джерело