Отримання безмитних квот на зернові в ЄС активно триває
Дата: 27.08.2014

78-300x197Станом на 15 серпня 2014 європейські покупці додатково отримали квоту на поставку в ЄС 101,5 тис. т української пшениці (тижнем раніше - 239,9 тис. т). Таким чином, на поточний момент квота на пшеницю обрана майже на 81% з 950 тис. т, визначених квотою.

Нерозподілений обсяг, що залишився - 182,3 тис. т - швидше за все, буде обраний вже найближчим часом. Після зростання пропозиції української пшениці нового врожаю отримання квот значно активізувалося. Останнім часом до чинників зростання попиту на українську пшеницю в ЄС додалося падіння якості власної європейської пшениці і необхідність її заміщення імпортною. Однак, певним стримуючим фактором може служити аналогічне падіння якості та української пшениці. Тим не менш, ми впевнені, що квота по пшениці буде повністю закрита протягом 1-2 найближчих тендерних тижнів, після чого закупівля європейцями української пшениці продовжиться вже поза безмитних квот.

Заявки на отримання квоти на безмитний імпорт в ЄС українського ячменю минулого тижня не були об'ємними, видано квот всього на 86 тонн ячменю, а використання квоти становить 6% з 250 тис. т. По ячменю не очікується активізації отримання імпортних ліцензій, в основному, з двох причин: український ячмінь користується в ЄС ситуативним попитом, оскільки Європейський союз сам є великим експортером цієї культури; надходження на ринок ЄС власного ячменю нового врожаю і різке зростання частки фуражної пшениці в європейському врожаї також є стримуючими факторами для активізації поставок українського ячменю в Європу.

Квота на кукурудзу була обрана повністю ще 25 липня. Відкриття нової квоти на кукурудзу можливо після 1 листопада 2014 в разі успішної ратифікації Україною економічної частини Угоди про Асоціацію з Євросоюзом.

Загальний обсяг безмитних квот, відкритих до 1 листопада 2014 в рамках автономних торгівельних преференцій ЄС, наданих Україні, на пшеницю, ячмінь і кукурудзу становить 1,6 млн. т. Нині квоти видані на зернові сумарним об'ємом 1180000 т, тобто використання квоти становить 74%.

kvotaes2708

 

 

 

 

Джерело