Експортери продаватимуть на міжбанківському ринку країни 100% валютної виручки
Дата: 22.08.2014

0000239023valutaНацбанк України зажадав від експортерів продавати на міжбанківському ринку країни 100% валютної виручки замість колишніх 50% - рішення набуває чинності з 21 серпня. Захід покликаний підтримати курс гривні, яка з початку року втратила третину вартості і продовжує слабшати на тлі кризи на сході країни.

Як говориться в постанові НБ України, з 21 серпня по 21 листопада компанії та приватні підприємці зобов'язані будуть в повному обсязі продавати валютну виручку на міжбанківському ринку країни, з тим щоб "запобігти використанню фінансової системи України для відмивання грошей і стабілізувати ситуацію на валютному ринку країни" . Для контролю над виконанням рішення регулятор буде здійснювати моніторинг уповноважених банків і при необхідності запитувати документи на підтвердження сумлінності проведених операцій.

Нагадаємо, що обов'язковий продаж валютних надходжень був введений в листопаді 2012 року, проте від експортерів раніше було потрібно продавати половину валютних надходжень.

Джерело