Україна і Білорусь усунули бар'єри в торгівлі
Дата: 19.08.2014

souzУкраїна з 19 серпня скасовує спеціальні мита на ввезення деяких груп білоруських товарів, а Білорусь скасовує ліцензування імпорту низки українських товарів.

Як нагадав посол Республіки Білорусь Валентин Величко на прес-конференції в Києві в понеділок, в квітні-травні 2014 Білорусь для впорядкування окремих сегментів внутрішнього ринку ввела вимоги з ліцензування імпорту деяких товарів, зокрема, пива, макаронних і кондитерських виробів, цементу, скла.

«Адекватно цьому Україна вела митні мита на деякі наші товари, такі як холодильники, шини, добрива, молочну продукцію більш 55%, що стало непрохідним», - пояснив Величко. 

При цьому він зазначив: «Проведено ряд консультацій. В даний час всі ці моменти скасовані, як на рівні Кабінету міністрів, так і на рівні білоруського уряду. І з завтрашнього дня, тобто з 19 серпня всі митниці мають установки, циркуляри, про те, що повертається все до зони вільної торгівлі».

Як наголошується 24 липня Рада міністрів Республіки Білорусь прийняв постанову, яка створила умови для синхронного усунення взаємних бар'єрів у двосторонній торгівлі.

Згідно з документом, вимоги з ліцензування пива, кондитерських і макаронних виробів, цементу, скла не поширюється на експорт в Білорусь товарів і держав-учасників договору про зону вільної торгівлі СНД від 18 жовтня 2011 року, якщо вони не застосовують відносно білоруських товарів не передбачені договором обмежувальні заходи.

«Таким чином, білоруська сторона чітко позначила, що як тільки українські санкції припинять свої дії, то й ліцензування імпорту в Білорусь відносно українських підприємств застосовуватися не буде», - зазначено в прес-релізі.

При цьому в документі зазначено, що «Республіка Білорусь офіційно дипломатичними каналами повідомила Міністерство закордонних справ і Мінекономрозвитку і торгівлі України, що з 19 серпня поточного року ліцензування щодо українських підприємств постачають на білоруський ринок макаронні та кондитерські вироби, пиво, цемент і склотару, застосовуватися не буде».

Джерело