НБУ заборонив достроково закривати рахунки клієнтів-суб'єктів ЗЕД
Дата: 31.07.2014

nbuБанк, який здійснює контроль за своєчасністю розрахунків за зовнішньоекономічними операціями клієнта, закриває рахунок тільки після зняття зовнішньоекономічних операцій з контролю.

Національний банк України (НБУ) заборонив комерційним банкам закривати рахунки клієнтів, які використовують для розрахунків за зовнішньоекономічними договорами, до повного виконання клієнтами зобов'язань за такими договорами. Про це йдеться у постанові НБУ N450 від 29 липня. Документ набув чинності з дня офіційного опублікування (з 30 липня).

Відповідною нормою доповнено пункт 20.1 розділу 20 інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах. "Банк не може закрити поточний рахунок клієнта, якщо по даному рахунку здійснювали розрахунки за зовнішньоекономічним договором, зобов'язання за яким не виконано в повному обсязі", - йдеться в новій редакції інструкції.

Постановою N450 НБУ також дозволив банкам, що здійснюють контроль за своєчасністю розрахунків за зовнішньоекономічними операціями клієнтів, закривати такі рахунки лише після зняття зовнішньоекономічних операцій з контролю.

Джерело