12 мільйонів євро йдуть на територіальну співпрацю Східного партнерства
Дата: 23.07.2014

logo.[1]12,5 мільйонів євро – таким є остаточний бюджет програми ЄС, що стимулюватиме територіальну співпрацю країн Східного партнерства. Він розподілений між учасниками у такій пропорції: 1,35 млн. євро для Вірменії-Грузії; 1,35 млн. євро для Азербайджану-Грузії; 3,3 млн. євро для Білорусі-України та 3,3 млн. євро для Молдови-України.

Програма спиратиметься на досвід ЄС у політиці гуртування, що допомагає різним європейським країнам розв’язувати спільні проблеми, посилювати мобільність та сприяти розвитку міжлюдських контактів.

Програма «Територіальна співпраці між країнами Східного партнерства» має стати першою з цеглин для побудови міцного транскордонного партнерства між країнами-учасницями. Її було презентовано під час конференції, що відбулася у Тбілісі 4 липня.

З огляду на те, що три країни-учасниці програми – Грузія, Молдова та Україна – підписали напередодні Угоди про асоціацію з ЄС, ця конференція заклала основу для подальшої вдалої транскордонної співпраці.

«Цей захід відбувається у рамках нового політичного контексту», – підкреслила Заступниця державного міністра Грузії з питань європейської та євроатлантичної співпраці Маріам Раквіашвілі. Вона сподівається, що програма відіграє позитивну роль у подальшому розвитку територіальної співпраці між країнами-учасницями.

Водночас, аби бути ефективною, програма має брати за основу досвід колишніх ініціатив ЄС у сфері регіональної політики, зазначила Раквіашвілі.

У зв’язку із цим Керівник групи експертів програми Олексій Секарьов переконує: попри те, що вперше у програмі не беруть участь країни-члени ЄС, вона спиратиметься на найкращий європейський досвід. «Суть і принципи цієї ініціативи доволі схожі з тими, що їх використав ЄС у рамках своєї регіональної політики», – підкреслює Секарьов.

Україна, своєю чергою, має достатній досвід участі у різних програмах з регіональної та територіальної співпраці, відзначає співробітниця Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Оксана Рейтер. «У рамках регіональних програм Україна, зокрема, співпрацює з Польщею, Білоруссю, країнами Чорноморського басейну», – говорить вона. Також, за її словами, Київ бере активну участь у стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Окрім того, транскордонна співпраця є невіддільною частиною Угоди про асоціацію з ЄС. У такий спосіб, беручи участь у цій програмі, Україна автоматично виконує свої зобов’язання у рамках впровадження цієї угоди, додала Рейтер.

Джерело: Бюлетень Представництва Європейського Союзу в Україні