Україна вперше скористалася безмитної квотою на поставку кукурудзи в ЄС
Дата: 18.07.2014

8d23ff25eab399b458add-35613Українські компанії вперше скористалися безмитної квотою на кукурудзу, відкритої до 1 листопада 2014 р. в рамках автономних торгівельних преференцій ЄС, наданих Україні.

Так, українські компанії отримали частину квоти на постачання до ЄС 31,5 тис. кукурудзи. Таким чином, квота на кукурудзу обрана на 7,9% з 400 тис. т, визначених квотою.

Крім того, була запрошена частина квоти на безмитну поставку в ЄС 6,65 тис. т мягкозерной пшениці - квота на пшеницю обрана вже на 13,4% з 950 тис. т, визначених квотою.

Квота на ячмінь минулого тижня залишилася незапрошенной, а її використання становить лише 0,5% з 250 тис. т.

Понад виділені Україні квоти пшениця обкладається за ставкою €95/т, ячмінь - €93/т, а кукурудза - €94/т. Однак, оскільки розрахунок мит на імпорт кукурудзи в ЄС прив'язаний до цін світового ринку (котирування СВОТ), а світові ціни зараз знаходяться вище порогового рівня для введення мит, фактичне мито на імпорт кукурудзи в ЄС зараз становить 0%, що робить необов'язковим отримання квоти.

Виділена Україні річна квота по пшениці (950 тис. т) практично відповідає фактичному обсягу поставок за попередні періоди, тобто сверхквотний імпорт навряд чи буде.

Низький попит на квоту по ячменю пояснюється відсутністю інтересу з боку ЄС до закупівель ячменю в Україні - Європейський Союз сам є великим експортером цієї культури.

Нагадаємо, Рада ЄС з питань закордонних справ 14 квітня 2014 схвалив одностороннє скасування митних зборів на експорт низки українських товарів до країн ЄС до 1 листопада 2014. Для інших груп товарів були введені більш низькі в порівнянні з тими, що діяли, ставки ввізних митних зборів. Після ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС безмитні річні квоти будуть діяти на постійній основі, з можливістю їх подальшого збільшення. Квоти, передбачені автономними торговими преференціями ЄС, видаються за принципом "перший прийшов - перший обслуговується".

1ajqwДжерело