UNDP оголошує грант на розширення можливостей системи соціальних послуг на місцевому рівні
Дата: 04.04.2024

Це оголошення має на меті надати інформацію неурядовим організаціям щодо конкурсу пропозицій, оголошеного Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні у сфері сприяння наданню соціальних послуг на рівні територіальних громад шляхом посилення їх спроможності надавати якісні соціальні послуги з урахуванням гендерних підходів та соціально-економічного впливу війни на місцеві громади, та надати пояснення стосовно процедури подання проєктних пропозицій.

11 квітня 2022 року UNDP започаткувала Програму розвитку стійкості та відновлення для України, щоб негайно реагувати на виклики розвитку та гуманітарні потреби. Загальна мета полягає у збереженні здобутків розвитку в Україні, пом’якшенні ризиків занурення в кризу управління та надання послуг, впровадженні заходів для відновлення після початку гуманітарної допомоги та сприянні швидкому поверненню до шляхів розвитку та досягнення національних потреб ЦСР.

З метою посилення дотримання органами місцевого самоврядування та громадянами дванадцяти принципів належного врядування – незамінної основи для досягнення спільного добробуту місцевих громад, зокрема з огляду на покращення якості послуг – UNDP за щедрої підтримки Уряду Швеції розпочала реалізацію проєкту «Забезпечення доброго врядування завдяки участі громадськості та підвищенню якості надання послуг і захисту довкілля на сході України». Заходи проєкту згруповані за такими основними цілями:

  • Місцеві органи влади здатні ефективно керувати процесом відновлення та наданням послуг у постраждалих від конфлікту громадах України на основі принципів належного врядування та за активної участі громадськості з урахуванням гендерних аспектів.
  • Постраждалі від війни жінки та чоловіки, дівчата та хлопці однаково отримують користь від покращення надання послуг та захисту довкілля.

ВИМОГИ ДО УЧАСНИКІВ КОНКУРСУ ТА ТЕРИТОРІЇ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНКУРСУ

Громадські або благодійні організації, що подаватимуть проєктні пропозиції за цим Конкурсом, мають відповідати наступним вимогам:

  • офіційно зареєстровані зі статусом юридичної особи на території України;
  • мають статус неприбуткової або благодійної організації (мають коди неприбутковості 0032, 0034, 0036, 0038, 0039, 0048);
  • не мають відкритих судових справ, як відповідачі, так само як і керівники організацій;
  • мають дійсний розрахунковий рахунок у банку України;
  • мають спроможність впроваджувати проєкт в визначених географічних районах в поточних умовах;
  • мають відповідні спеціальні знання та фахівців для реалізації проєкту (керівник проєкту, фінансовий спеціаліст/бухгалтер та інших фахівців відповідно до потреб проєкту);
  • досвід впровадження проєктів та звітування  є додатковою перевагою;
  • досвід роботи із місцевими закладами/ інституціями які працюють в сфері надання соціальних послуг населенню, є додатковою перевагою;
  • досвід співпраці із міжнароднимі організаціями є додатковою перевагою.
  • досвід роботи в сфері надання соціальних послуг населенню є додатковою перевагою.

Території проведення конкурсу пропозицій, вимоги до реєстрації та досвід організацій:

Проєктна діяльність охоплює територіальні громади: Дніпропетровська область (Кам’янська міська ТГ, Покровська міська ТГ, Нікопольська міська ТГ, Широківська сільська ТГ, Слобожанська сільська ТГ, Новоолександрівська сільська ТГ), Сумська область (Сумська міська ТГ, Конотопська міська ТГ, Роменська міська ТГ, Тростянецька міська ТГ, Чернеччинська сільська ТГ), Чернігівська область (Чернігівська міська ТГ, Ніжинська міська ТГ, Корюківська міська ТГ, Ічнянська міська ТГ, Коропська сільська ТГ, Новгород-Сіверська міська ТГ), Миколаївська область (Миколаївська міська ТГ, Первомайська міська ТГ, Вознесенська міська ТГ, Новобузька міська ТГ, Коблівська сільська ТГ, Мостівська сільська ТГ).

Параметри, які визначатимуть, чи має НУО право на фінансування від UNDP, ґрунтуватимуться на контрольному списку оцінки потенціалу CACHE.

Пропозиції від організацій, які не відповідають наведеним вимогам, розглядатися не будуть. Заявки, надіслані від фізичних осіб, комерційних організацій, державних установ і організацій, органів місцевого самоврядування, профспілок, політичних партій, релігійних організацій, розглядатися не будуть.

Опис завдання та очікувані результати. 

З середини 2023 року UNDP впроваджує Школу соціальної роботи (далі – ШСР) для представників та представниць органів місцевого самоврядування, які працюють у сфері надання соціальних послуг. Учасники ШСР (територіальні громади Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської та Миколаївської областей) підвищують свою обізнаність у сфері соціальної політики та наданні соціальних послуг через цільове навчання, стажування, експертну підтримку та консультації для подальшої роботи над планами надання доступних послуг, визначенням видів послуг, обгрунтуванням цілей надання послуг та моніторингом системи зворотного зв’язку з клієнтами. 

Програма малих грантів покликана посилити систему надання соціальних послуг на місцевому рівні шляхом підвищення ролі громад у прийнятті рішень щодо надання соціальних послуг та диверсифікації надання соціальних послуг на місцевому рівні.

Перевага надаватиметься проєктам, які розроблені у партнерстві із фахівцями місцевих установ/центрів/комунальних підприємств (соціальних центрів, центрів соціальної адаптації та постачальників соціальних послуг, інш.), які працюють у сфері надання соціальних послуг населенню, розуміються на проблемних питаннях сфери соціального обслуговування та надання соціальних послуг населенню, та готові розробляти/запроваджувати механізми для їх вирішення.

Активності в межах проєктів можуть включати (але не обмежуватися) організацію та проведення навчання, круглих столів та фокус-груп,  проведення  опитування жителів та жительок, розробку політик та механізмів надання соціальних послуг, посилення матеріально-технічної бази (меблі, техніка, обладнання) уповноважених органів та надавачів соціальних послуг, які спрямовують діяльність на попередження, подолання та мінімізацію наслідків складних життєвих обставин.

Очікувані результати:

  • Налагоджено ефективну комунікацію та співпрацю між організаціями громадянського суспільства, приватного сектору та місцевими установами/управліннями/комунальними підприємствами, які працюють у сфері надання соціальних послуг.
  • Розроблено та запроваджено механізми ефективної міжвідомчої взаємодії у сфері забезпечення соціальними послугами мешканців та мешканок громади
  • Механізм надання соціальних послуг розроблено та апробовано в громаді для подальшого використання.
  • Надавачі соціальних послуг покращили якість послуги/ запровадили нову послугу/ збільшили кількість отримувачів послуг у громаді.
  • Започатковано нові соціальні послуги задля забезпечення незадоволеного попиту в громаді в тому числі і на умовах міжтериторіального співробітництва.

ВИМОГИ ДО СПІВФІНАНСУВАННЯ ТА ТРИВАЛІСТЬ ПРОЄКТУ.

Тривалість проєкту має становити до 5 місяців. Запланований початок реалізації проєкту – 1 травня 2024 року.

ВИТРАТИ ПРОЄКТНОЇ ПРОПОЗИЦІЇ.

Максимальний бюджет проєктної пропозиції не повинен перевищувати: 10 000 доларів США.

Заявку необхідно подати до 23:59 25 квітня 2024 року.

Детально: https://www.gurt.org.ua/news/grants/97332/