Україна отримала статус асоційованої держави-учасниці ініціативи Трьох морів
Дата: 08.09.2023

173На саміті ініціативи Трьох морів у Бухаресті 6 вересня 2023 року Україна стала асоційованою державою-учасницею «Тримор’я». За словами Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко, це означає, що наша країна отримала доступ до всіх інструментів, які напрацьовані в рамках ініціативи.

«У перший день саміту дискусія концентрувалася передовсім на питанні України. Для наших партнерів війна, яку розпочала росія, стала приводом задуматися про необхідність зміни світових підходів - модернізацію інфраструктури, транспортних систем, забезпечення продовольством, залучення інвестицій у енергетику та інші стратегічні сектори, аби повністю позбутися російської нафти і газу. Партнери закликали нас долучитися до перебудови архітектури регіону, яка є вимогою часу через російську агресію», - зазначила Юлія Свириденко.

Також і для України, і для країн, які є членами чи асоційованими членами ініціативи Трьох морів, ключовим напрямком спрямування зусиль є розвиток логістики та торгівлі в регіоні. Як підкреслила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України, держави, що беруть участь у цій ініціативі, розвивають транспортні спроможності для полегшення експорту з України. А тому, попри війну та регулярні обстріли, торгівля в Дунаї і торговельні шляхи, які йдуть у порти Румунії, Болгарії, Хорватії і Греції швидко розвивається.

«З перемогою і відновленням повної свободи навігації у Чорному морі, ми побачимо нову реальність торгівлі в регіоні Ініціативи Трьох Морів - вільну і ефективну, завдяки розвиненій інфраструктурі», - зазначила Юлія Свириденко.

Також Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України звернула увагу на необхідність вирішення проблем, наявних у торговельних відносинах між країнами. Передусім, йдеться про зняття бар’єрів у торгівлі та відновлення експорту українського зерна та інших культур. Ця тема була частиною і виступу Президента України Володимира Зеленського, і зустрічей Першого віце-прем’єр-міністра на полях саміту.

Довідково

175Тримор'я, Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива або Ініціатива трьох морів (ІТМ) - це геополітичний, економічний та інфраструктурний союз до якого входять 12 країн Центральної та Східної Європи. Сукупна територія держав цього об'єднання має вихід до трьох морів: Балтійського, Адріатичного та Чорного (звідси й назва союзу). Співпрацю у такому форматі вперше було організовано у серпні 2016 року на саміті у хорватському Дубровнику.

Ініціатива трьох морів покликана розвивати економіку та посилювати співпрацю між регіонами Центральної та Східної Європи. З моменту створення у 2016 році це об'єднання держав регулярно проводить саміти й бізнес-форуми. Основні напрямки співпраці країн ІТМ були затверджені під час саміту в Бухаресті 2018 року - це транспортна, енергетична та цифрова галузі економіки. До головних інфраструктурних проєктів країн Тримор'я відносяться:

  • шосе Via Carpathia, що сполучає Клайпеду в Литві з Салоніками в Греції;
  • Балтико-адріатичний залізничний коридор;
  • інфраструктура для зрідженого природного газу, включаючи морські термінали у Польщі та Хорватії;
  • автомагістраль Via Baltica, яка з'єднає Прагу й Гельсінкі через Польщу, Литву, Латвію та Естонію;
  • залізничний коридор Rail Baltica;
  • вантажний коридор Amber Rail.

Джерело