Чи виграють українські сільгоспвиробники від угоди про асоціацію з ЄС?
Дата: 07.07.2014

46f1430e1c52ef5b60ccf0aaa6c90152Європейський ринок для українських аграріїв – приваблива перспектива. За оцінками асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, вже цього року експорт українських сільськогосподарських товарів завдяки підписаній угоді між Україною та ЄС може збільшитися приблизно на 14% у порівнянні з 2013 роком.

“Чистий зиск для українських аграріїв завдяки цій угоді до кінця року може скласти 140 мільйонів євро. Саме стільки вони зможуть зекономити на митах, які тепер платити не треба. Опосередкований зиск від цього буде удесятеро більший”, – впевнений виконавчий директор асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” Олександр Вержиховський. Він пояснює, що опосередковані вигоди від угоди полягають в тому, що експорт до ЄС означатиме ідентифікування української продукції з європейською якістю, а це автоматично відкриває нові ринки для збуту, зокрема в Азії.

Такий прогноз є цілком реальним, стверджують в організації “Німецько-український агрополітичний діалог”. За розрахунками її аналітиків, підписана між Україною та ЄС угода про асоціацію сприятиме зростанню експорту української сільськогосподарської продукції, і в середньостроковій перспективі він може досягти 20% або близько одного мільярда євро.

Минулого року європейські експерти ретельно перевіряли виробництво на українських птахофабриках на відповідність європейським стандартам, і цей тест українські виробники витримали, каже Олександр Вержиховський. За його словами, українська курятина вже продається у Євросоюзі, а незабаром можна буде побачити на прилавках європейських магазинів і курячі яйця українського виробництва.

Він зауважує, що виробники яловичини та свинини також зацікавлені у виході на європейський ринок, але поки що лише працюють над модернізацією виробництва за стандартами ЄС.

Завдяки скасуванню мит збільшити прибутки можуть українські виробники зернової продукції, прогнозують аналітики. “Рослинна продукція з України вже продається в ЄС. Тепер обсяги збільшаться, адже до цієї продукції європейці висувають мінімальний набір вимог”, – зазначив в інтерв’ю Deutsche Welle експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олег Нів’євський.

Джерело