Запрошуємо до участі у проєкті «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд»
Дата: 04.10.2023

Проєкт «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд» реалізовується Фондом міжнародної солідарності за фінансової підтримки Програми польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми “Development Cooperation Partnership Program”.

Проєкт полягає у підтримці 8 територіальних громад щодо створення добровільних пожежних команд. В межах проєкту громади отримають можливість ознайомитись із досвідом Польщі у створенні таких команд, методичну підтримку у створенні своєї команди, звіт щодо стану цивільного захисту у своїй громаді, фінансову підтримку в організації навчання добровольців, набір пожежного спорядження, а також адвокаційну підтримку щодо отримання пожежної машини від ДСНС. Усі активності проєкту будуть виконані протягом 13 місяців, при цьому поїздка до Польщі відбудеться вже у 2023 році. 

Відбір громад-учасниць відбуватиметься в два етапи: орієнтовно до 30 жовтня 2023 року – оцінка поданих аплікаційних форм; орієнтовно до 20 листопада 2023 року – проведення ознайомчих візитів до громад, які пройшли до другого туру, фінальний відбір та оголошення результатів конкурсу – до 24.11.2023 р. 

До участі в конкурсі запрошуються громади за винятком обласних центрів.

До проєкту кваліфікуються громади, які чітко розуміють, що хочуть створити добровільну пожежну команду саме за європейським зразком. Це означає, що громада декларує, що:

  1. не Місцеву пожежну команду, названу добровільною).  
  2. Має намір інвестувати у нарощування обладнання команди та підтримку його стану.
  3. Готова фінансувати діяльність ДПК у майбутніх роках у необхідному розмірі (зокрема паливно-мастильні матеріали, страхування, витрати на підтримку навичок та мотивації команди тощо).

Крім цього, громади-учасниці зобов’язуються забезпечити протягом перших 9 місяців проєкту (або ж вже мають в наявності): 

  1. Щонайменше 12 осіб, які бажають стати пожежниками-добровольцями та які проживають у місцевості очікуваного розміщення пожежного депо.
  2. Мають (або зобов’язуються) облаштувати власним коштом відповідно до очікуваних вимог протягом перших 9 місяців проєкту) приміщення для облаштування депо у населеному пункті, де доцільно створити добровільну пожежну команду, в якому: 

а) можна розмістити принаймні 1 пожежну машину середнього розміру або більшу; 

б) є приміщення на зберігання необхідного обладнання, розміщення шафок тощо;  

в) є санвузол; 

г) є кімната для відпочинку, соціалізації команди, проведення зустрічей чи занять принаймні на 15 осіб. 

Наявність такого приміщення та його стан (або реалістичність приведення його до очікуваного стану) буде оцінюватись на другому етапі відбору. 

Дедлайн: до 23.59 год. 15.10.2023.

 

6 жовтня (п’ятниця) о 15.00 год. відбудеться інформаційна сесія, під час якої Ви дізнаєтесь детальніше про проєкт, відбір, а також зможете задати питання. Для участі в інформаційній сесії необхідно зареєструватися за цим посиланням.  Лінк на підключення буде надіслано на вказану ел.пошту. 

У разі виникнення питань щодо участі в конкурсі звертайтеся за контактами: 

Петрощук Ольга, +38 067 293 11 43,

ел. пошта:  olha.petroshchuk@solidarityfund.pl  

Детально: https://solidarityfund.org.ua/novyny/zaproshuyemo-do-uchasti-u-proyekti-vogneborczi-zmicznennya-spromozhnosti-ukrayinskyh-gromad-shlyahom-rozvytku-dobrovilnyh-pozhezhnyh-komand/