Якою має бути участь місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві: тези з Конгресових слухань
Дата: 15.06.2023

10415 червня відбулися Конгресові слухання з питань розвитку транскордонного співробітництва, законодавчого унормування участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві.

Організував обговорення Офіс Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у співпраці із Закарпатською військовою адміністрацією та ГО «ДІЙСНО».

«Сьогодні ми вислухали представників регіонів та експертів, які мають досвід у реалізації проектів транскордонного співробітництва. Їхні пропозиції мають бути враховані у новому законопроекті, над яким зараз працює група народних депутатів. Важливо, що від усіх представників обласних адміністрацій ми почули про їхнє прагнення допомагати громадам у налагоджені міжнародних партнерств і реалізації проектів та програм транскордонного співробітництва, про бажання координувати, підтримувати, а не керувати. І це та зміна парадигми діяльності держадміністрацій, якої ми прагнули ще на самому початку децентралізації», - сказав керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода.

Голова Палати регіонів Конгресу, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита зазначив:105

«З початком війни громади змушені були на власний розсуд вибудовувати свою транскордонну діяльність. Настав час внести певну ясність. Добре, що зокрема і для цього у парламенті створений підкомітет з питань співробітництва територіальних громад та регіонів. Наша задача - впорядкувати роботу громад, районів, областей щодо налагодження взаємовідносин і отримання допомоги від країн, які нас підтримують. Зрозуміло, що під час війни така співпраця збільшилася в кілька разів, але чіткого реєстру і процедур немає, тому державі важко убезпечити громади від небажаних рішень, допомогти з налагодженням партнерств. Сподіваюся, законопроект, який сьогодні презентують, вирішить більшість існуючих у цій сфері питань».

 Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко зокрема сказав:

«З самого початку війни ми працюємо у тісній співпраці з обласною адміністрацією. І така співпраця має бути в усіх регіонах, бо якщо ми між собою не можемо порозумітися, то міжнародні партнери нас точно не зрозуміють. Налагоджуючи транскордонну співпрацю, ми показуємо європейцям, що ми здатні ефективно використовувати додаткові можливості, які вони створюють, надаючи нам підтримку».

Він також висловив думку, що державний орган, який акцептуватиме угоди про міжнародні партнерства, має бути, але він не повинен обмежувати свободу діяльності органів місцевого самоврядування. Також, на його думку, важливо реєструвати усі угоди про партнерство, щоб громади і регіони бачили, які європейські регіони чи муніципалітети мають партнерів в Україні, а які – ще ні. Це допоможе «не стукати всім в одні двері».  

Директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської обласної державної адміністрації Роман Шепеляк висловив думку, що державні адміністрації не повинні впливати на проекти міжнародної співпраці, які подають органи місцевого самоврядування.

«Ми можемо допомогти їм оформити грантову заявку, знайти партнера, але свої потреби вони мають визначати самі», - сказав він.

Цю думку підтримала і голова Харківська обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

«Громади мають відчувати підтримку, а не думати, що хтось зазіхає на їхні повноваження», - вважає вона.

106Також під час заходу звучали думки про необхідність передбачити співфінансування проектів і програм транскордонного співробітництва з державного бюджету.

Звернули учасники слухань увагу і на те, що проектною діяльністю мають бути охоплені усі регіони України, а не лише ті, що межують з європейськими країнами.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у транскордонному співробітництві» презентував Олександр Аліксійчук, народний депутат, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Від моменту повномасштабного вторгнення рівень взаємодії між нашою державою та іншими країнами значно зросла. Але здебільшого вона фокусується на допомозі переміщеним особам або гуманітарній допомозі. В той же час кількість проектів, які б могли розвивати економіку регіонів та країн, створювати додану вартість, прямує до нуля. Саме тому ми плануємо допомогти громадам, регіонам підсилити транскордонну взаємодію через удосконалення законодавчого підґрунтя», - сказав народний депутат.

За його словами, в законопроекті, зокрема, визначається механізм реєстрації об’єднань, які реалізовуватимуть проекти співробітництва, механізм погодження угод про співпрацю, передбачається виділення коштів окремою стрічкою на конкурс проектів транскордонного співробітництва, чітко прописується роль обласних адміністрацій тощо.

Крім того, як зазначив Олександр Аліксійчук, законопроект передбачає можливість неприкордонним областям брати участь у співпраці: створювати нові проекти і долучатися до існуючих.

«Цим законопроектом ми не обмежуємо, не припиняємо і не перешкоджаємо, а внормовуємо участь органів місцевого самоврядування або органів державної влади у процесі формування транскордонного співробітництва. Від представників областей ми чуємо, що більшість проблем, з якими вони стикаються у цій сфері, законопроект вирішує», - сказав народний депутат.

Ознайомитися з текстом законопроекту можна за посиланням.

У свою чергу, експерт з питань регіонального розвитку Юрій Третяк вважає, що треба розширити предмет регулювання законопроекту і, крім транскордонного співробітництва, ввести поняття «міжтериторіальне співробітництво», яке включатиме в себе міжрегіональне, міжмуніципальне та транснаціональне.

«Також необхідно врахувати нове європейське законодавство, щоб максимально відповідати вимогам ЄС. Щодо фінансування, на нашу думку, програма транскордонного та міжтериторіального співробітництва має бути не окремою програмою, а складовою плану заходів з реалізації Державної стратегії регіонального розвитку. Тоді буде можливість фінансувати її в тому числі і з Державного фонду регіонального розвитку».

Послухати виступи усіх учасників Конгресових слухань можна у відеозапису за посиланням.

Джерело