Чернігівщина продовжує налагоджувати комунікацію з іноземними партнерами
Дата: 06.07.2023

101За результатами домовленостей, досягнутих Надзвичайним і Повноважним Послом України у ФРН паном Олексієм Макеєвим під час робочого візиту до Федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія на початку червня,    Прем'єр-міністерка згаданої Федеральної землі Мануела Швезіг підтвердила інтерес до налагодження міжрегіонального співробітництва з Чернігівською областю з метою реалізації символічного патронату Президента ФРН Ф.-В.Штайнмаєра над відновленням регіону.

Сьогодні відбулася перша робоча онлайн зустріч-знайомство між посадовцями ОВА та Мекленбург-Передня Померанія – землею Німеччини, з якою Чернігівщина нині налагоджує партнерські відносини.

Область представляли директорка Департаменту пані Олександра Хомик та її колега  - начальник обласного управління освіти і науки пан Юрій Музика.

В ході розмови представники сторін обговорили перші кроки подальшої взаємодії.102

Зокрема керівник відділу міжнародних відносин Державної канцелярії землі Мекленбург-Передня Померанія пан Свен Цилла ближче ознайомив українську сторону з соціально-економічним розвитком німецького краю.

Федеральна земля Мекленбург-Передня Померанія знаходиться на Північному сході Німеччини, має вихід до Балтійського моря, промисловість регіону зосереджується навколо зернових культур, вирощування картоплі, риболовства, будівельних матеріалів та деревообробки тощо. У регіоні активно розвивається туризм та відновлювальна енергетика.

Пан Цилла зауважив, що  Федеральна земля стала прихистком для тисяч українських громадян, які рятувались від війни. На найвищому рівні було організовано процес поселення, оформлення, забезпечення медичною та гуманітарною допомогою. Крім влади, в перші місяці активно включились в допомогу українцям місцеві німецькі підприємці та фермери, волонтерські групи та благодійні фонди. Сьогодні німецькі партнери забезпечують допомогу та інтеграцію українських біженців.

103У свою чергу пані Олександра Хомик познайомила німецьку сторону з Чернігівщиною, її економічним, інтелектуальним і природним потенціалом. Пані Олександра акцентувала увагу присутніх на нинішній ситуації в області, зосередившись на  першочергових потребах регіону. Пошкоджено або повністю зруйновано війною більше 10000 житлових будинків, заклади освіти,  мости, бізнес - загалом  понад 12 000 об’єктів. Є потреби у відновленні закладів соціальної інфраструктури із сильними руйнуваннями. Важливим залишається питання якісного та термінового обладнання укриттів з метою забезпечення безпеки жителів області. Ще один виклик, що стоїть перед регіоном -  заміновані території внаслідок російської агресії.

«Ми шукаємо різні шляхи для розвитку Чернігівщини та вдячні кожному за всебічну допомогу та небайдужість до того, що відбувається в регіоні. Нам важливо ділитися досвідом із партнерами та чути їхні поради в тій чи іншій галузі», - зазначила пані Олександра Хомик.

Пан Свен Цилла підкреслив, що співпраця між нашими регіонами має бути довготривалою. Вона необхідна для того, щоб забезпечувати мир, знищувати упередження і будувати спільне майбутнє у Європі.


Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади. 


 Джерело