Конкурс грантів для підсилення можливості громад, постраждалих від мінно-вибухової діяльності, шляхом надання комплексної підтримки
Дата: 20.06.2023

Цей грантовий конкурс організовано в межах проєктів ПРООН «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» та «Підтримка реабілітації осіб з інвалідністю, спричиненою війною». 

Основною метою проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» є посилення безпеки людини в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною, та вирішення проблеми високої вразливості через триваючу війну в Україні.

Учасники конкурсу: організації громадянського суспільства, які мають статус неурядової громадської чи благодійної організації, громадської спілки чи об’єднання, офіційно зареєстровані в Україні не менше року, та/або мають підтверджений досвід реалізації подібних проєктів за підтримки міжнародних донорів чи проєктів технічної допомоги.

Конкурс не передбачає надання грантів комерційним організаціям, політичним партіям, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, релігійним громадам, фізичним особам і підприємцям.

Проєкт спрямовано на досягнення п’яти результатів:

Результат 1: відновлення найважливішої інфраструктури та надання обладнання і матеріалів для функціонування основних послуг життєзабезпечення та проходження зимового періоду.

Результат 2: посилення спроможності органів з протимінної діяльності та служб реагування на надзвичайні ситуації щодо захисту цивільного населення від вибухонебезпечних предметів та екологічних загроз.

Результат 3: посилення спроможності місцевих органів влади щодо розчищення завалів та аварійних конструкцій, а також збору та безпечної утилізації твердих побутових відходів.

Результат 4: посилення державної системи реагування на кризи, раннього відновлення та надання базових послуг для уразливих верств населення. 

Результат 5: зміцнення можливостей національних і місцевих державних та недержавних суб’єктів посилювати безпеку громад, забезпечувати захист прав людини та доступ до правосуддя всіх людей, з акцентом на ВПО та уразливих групах.

Цілі конкурсу: 

Лот 1. Реалізація ініціатив з посилення потенціалу закладів охорони здоров’я та реабілітації.

Лот 2. Обладнання освітніх та соціальних закладів у постраждалих від мінно-вибухової діяльності громадах цільових областей для покращення надання послуг, підтримки або налагодження надання соціальних, освітніх, психологічних та юридичних послуг, мапування послуг, доступних у громадах, а також розробка маршрутів та кейс-менеджменту для людей, постраждалих від мінно-вибухової діяльності.

Лот 3. Підвищення обізнаності громадськості щодо діяльності для постраждалих від мінно-вибухової діяльності та просування інформації про ризики в цільових областях.

Для заходів Лоту 1, ПРООН прийматиме заявки з усіх регіонів України.

Заходи під Лотом 2 та Лотом 3 мають імплементуватися у областях, які постраждали від мінно-вибухової діяльності (або принаймні в одній із цих областей): Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

Грантовий конкурс проводитиметься на двохраундовій основі: у межах першого раунду концепції проєктів мають бути подані не пізніше 30 червня 2023 року, у межах другого раунду — не пізніше 15 липня 2023 року.

Передбачуваний бюджет проєктної пропозиції має становити не більше 70 000 доларів США.

У виняткових випадках і за умови ухвалення Комітетом з відбору грантів бюджет підтриманого проєкту може досягати 150 000 доларів США.

Не більше 70% грантових коштів може бути витрачено на обладнання за умови чіткого обґрунтування його необхідності для досягнення цілей проєкту.

Усі гранти мають передбачати завершення активностей до 30 листопада 2023 року.

 

Детально https://www.undp.org/uk/ukraine/news/konkurs-hrantiv-dlya-pidsylennya-mozhlyvosti-hromad-postrazhdalykh-vid-minno-vybukhovoyi-diyalnosti-shlyakhom-nadannya-kompleksnoyi