ЕКА розпочинає співпрацю зі словацьким EXIMBANKA SR
Дата: 07.02.2023

_2023-02-07_162136246Експортно-кредитне агентство та EXIMBANKA SR підписали Меморандум про взаєморозуміння, який визначає керівні принципи співробітництва між ними для сприяння розвитку експорту товарів та послуг України та Словаччини.

«Пильна увага EXIMBANKA SR до наших шановних партнерів в Експортно-кредитному агентстві України була відзначена підписанням Меморандуму про взаєморозуміння, який закладає основу для подальшого розкриття торговельного та інвестиційного потенціалу між нашими сусідніми країнами в нинішні важкі часи. З точки зору EXIMBANKA SR, Меморандум про взаєморозуміння є новим імпульсом для поглибленого партнерства та зміцнює нашу впевненість у продовженні співпраці у формі конкретних проектів, що становлять взаємний інтерес», – прокоментували підписання меморандуму в словацькому EXIMBANKA SR.

Як зазначила член правління ПрАТ “Експортно-кредитне агентство” Оксана Очеретяна, відновлення українського експорту – це одне з ключових питань економічної політики держави воєнного часу, адже надходження до держави валютної виручки гарантує макроекономічну стабільність і пришвидшує нашу перемогу над агресором. “Тому сьогодні вкрай важливо підтримати українських експортерів на зовнішніх ринках, як це зокрема передбачає зміст нашого Меморандуму про взаєморозуміння. Я щиро сподіваюся, що наше партнерство дозволить нам збільшити синергію від співпраці в питаннях, що становлять взаємний інтерес для обох наших установ”, – сказала вона.

Оксана Очеретяна також нагадала, що торговельні відносини України та Словаччини усі ці роки стабільно розвивалися. За даними Державної служби статистики України, загальний товарообіг України зі Словаччиною до повномасштабних воєнних дій на території України у 2021 році склав 1,84 млрд дол.. Україна мала позитивне сальдо у торгівлі зі Словаччиною – обсяг експорту 0,93 млрд дол., а обсяг імпорту – 0,91 млрд дол.. Частка України в імпорті Словаччини становила 0,9%.

У 2021 році ми бачили зростання обсягів нашої торгівлі на 20,8% (332,2 млн дол. США). Та, на жаль, основними статтями експорту товарів з України в Словаччину все ще залишилась сировина: продаж руди, шлаків і золи – 47,8 % (539,6 млн дол. США), чорних металів – 8,8 % (87,7 млн дол. США), деревина і вироби з деревини – 4,2 % (41,5 млн дол. США). Завдання ЕКА – це змінити. Адже на ринку Словаччини є попит українські електричні машини (у 2021 році Словаччина наростила закупівлі на 33,1 % – до 90,8 млн дол. США), залізничні локомотиви (експорт України по цій товарній групі зріс на 22,8 % і становив 17,1 млн дол. США у 2021 році), українські меблі (присутність меблевиків на словацькому ринку у 2021 році збільшилась майже у два рази, обсяги експорту сягнули 9,8 млн дол. США). Експортери усіх цих товарних груп можуть бути підтримані ЕКА в рамках діючих продуктів товариства”, – підкреслила вона.

Довідково: EXIMBANKA SR – це державне експортно-кредитне агентство Словаччини, створене в 1997 році з метою стимулювання експортної діяльності словацького бізнесу. EXIMBANKA SR пропонує широкий спектр фінансових продуктів зокрема: фінансування, страхування кредитів експортерам, гарантування.