Уряд скасував ліцензування експорту пшениці та квотування експорту азотних добрив
Дата: 06.07.2022

.[3]КМУ своїм рішенням виключив пшеницю та її суміш із житом (меслин) із переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

Крім того, товарні позиції "Овес" і "Добрива мінеральні або хімічні, азотні" виключені з Обсягів квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню. Натомість, ці позиції включено до Переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

До відома

7 березня Уряд україни розширив перелік товарів, дозвіл на експорт яких видаватиме Мінекономіки: до переліку експорту, що ліцензується, були включені пшениця, кукурудза, м`ясо птиці, курячі яйця та соняшникова олія.

Вже в березні кукурудза та олія були виключені з цього переліку, проте пшениця залишалася, незважаючи на прохання учасників ринку.

Щодо вівса, то 5 березня було введено заборону на його експорт у вигляді нульової квоти.

Азотні добрива спочатку також були заборонені до вивезення, проте наприкінці березня уряд дозволив їхній експорт у межах квоти на квартал 210 тис. тонн, або 70 тис. тонн на місяць.

Україні у червні поточного року вдалося наростити експорт зернових до травня на 23% – до 1,4 млн тонн. У розрізі культур на кукурудзу припало 86%, пшеницю – 10%, ячмінь – 3%. 

Джерело