Умови експорту продукції до Єгипту
Дата: 18.06.2014

egyptНетарифні заходи, які застосовуються до імпортної продукції

Єгипет підтримує режим заборони імпорту з економічних, природоохоронних, безпекових, санітарних і фітосанітарних причин.

Заборона імпорту однаково застосовується по відношенню до усіх торговельних партнерів і, передусім, стосується субпродуктів домашньої птиці і худоби (крім ялової печінки з США), продуктів, що містять хімічні речовини, хімікатів та пестицидів відповідно до Міністерського декрету 147/1996. Закон 4/1994 забороняє імпорт небезпечних відходів. Імпорт продуктів, які використовують/вміщують озоново-руйнівні субстанції (за винятком лікарських препаратів), заборонений з огляду на участь Єгипту у Монреальському Протоколі. Згідно з статтею 46 Закону про телекомунікації, заборонено імпорт потриманих телекомунікаційних матеріалів з метою торгівлі. Згідно з Декретом 580/1998, забороняється імпорт потриманих автомобілі, а можна імпортувати автомобілі тільки протягом року з дати їх виготовлення. З дозволу голови Генеральної організації інвестицій та вільних зон Єгипту інвестори можуть ввозити транспортні засоби для особистого користування без сплати мита протягом року з дати їх випуску.

Заборона імпорту була введена на більшість текстильної продукції та одяг відповідно до Міністерського декрету 161/2004.

Міністерство охорони здоров’я Єгипту забороняє імпорт натуральних продуктів, вітамінів і харчових добавок у кінцевій формі. 

Уряд Єгипту продовжує політику, яка дозволяє імпорт модифікованої сільськогосподарської продукції (кукурудза, соя), яка використовується у країні їх виробництва. Проте, існують бар’єри для імпорту іншої сільськогосподарської продукції, особливо, тваринного походження. Вимоги сертифікату «Halal» ускладнюють поставки яловичини та імпорт домашньої птиці, типу четвертини та стегна. Зокрема, вимагається контракт між птахофабрикою та Ісламським центром та існує умова щоб посадові особи Міністерства сільського господарства були свідками при забої «Halal». Єгипетська ветеринарна служба повинна перевірити м’ясокомбінат на предмет «Halal» перед експортом м’яса в Єгипет. Додаткова інформація відносно даних інструкцій знаходиться на веб-сторінці сектору торговельних угод Міністерства торгівлі і промисловості АРЄ http://www.tas.gov.eg/english.

Ліцензування

В даний час Єгипет не проводить обов'язкового ліцензування імпортних трансакцій, у той же час для проведення імпортної операції необхідно надати комплект наступних документів:

  • картку імпортера, видану Генеральним агентством експортно-імпортного контролю Міністерства торгівлі і промисловості;
  • картку платника податків, видану Податковою адміністрацією країни;
  • заповнену у 3-х екземплярах стандартизовану форму, що містить наступну інформацію – опис товару, кількість, ціна, країна походження. Перша копія зазначеного документа спрямовується на адресу митної служби, друга - на адресу Міністерства торгівлі, третя – на адресу банку, через який будуть здійснюватися платежі. Проформа-рахунок повинен бути завіреним уповноваженим банком.

Тільки після оформлення зазначених документів імпортер має право приступити до виконання імпортної угоди.

Імпортні товари, які вже були завезені до Єгипту, знаходяться на складах у морських портах та авіапортах, доки митна влада не отримує наступні документи: коносамент, рахунок-фактуру, пакувальний аркуш, сертифікати-походження (оригінал та легалізовану копію), банківський документ, що засвідчує або гарантує оплату імпортного постачання, деливері - ордер, митний сертифікат (спеціальний митний формуляр, у якому повинно бути зазначено ім’я компанії-експортера, країну походження товару, опис продукції, кінцевий пункт постачання, загальну вартість, загальну кількість відвантажень).

Заходи з контролю за якістю імпортної продукції

Відповідно до вимог глави 8 Закону АРЄ „Про регулювання експортно-імпортних операцій” обов’язковому контролю якості підлягають товари наступних груп:

  • продукти харчування;
  • запасні частини;
  • продукція широкого вжитку;
  • продукція тваринництва;
  • стальні труби;
  • керамічні сантехнічні вироби;
  • електричні нагрівачі;
  • бойлери;
  • пральні машини;
  • електромеханічне обладнання;
  • олівці;
  • текстильні вироби.

Перевірка якості імпортованої і місцевої продукції проводиться Генеральною організацією експортно-імпортного контролю Єгипту (ГОЕІК). Контроль якості текстильних виробів проводиться експертним комітетом цієї галузі.

Стандартизація

В Єгипті широко застосовуються стандарти відповідності ІSO 9000 по системах визначення якості та ІSO 14000 по системах відповідності екологічним нормам. Деякі з цих стандартів переведені на арабську мову і прирівнюються або визнаються як стандарти Єгипту. Наявність систем визначення якості, зареєстрованих згідно ІSO 9000 і 14000, як правило, полегшує експорт продукції на ринки Єгипту.

Відповідно до міністерських декретів №180 від 1996 року та №291 від 2003 року, у випадку відсутності на продукцію національного стандарту, допускається відповідність продукції наступним стандартам:

  • "ІEC" Міжнародної електротехнічної комісії;
  • "ІSO" Міжнародної організації зі стандартизації;
  • "EN" Європейського комітету зі стандартизації, якщо відповідного стандарту немає, то "DIN" Німецького інституту зі стандартизації, "BS" Британського інституту стандартів, "NF" Французької асоціації зі стандартизації;
  • "JIS" Японської асоціації стандартів;
  • "ANS" Національного інституту стандартизації США;
  • "ASTM Іnternatіonal" Американської спілки з випробування та стандартизації матеріалів;
  • Продовольчий кодекс "CodexAlіmentarіus" Міжнародного співтовариства стандартів на харчові продукти;
  • "JASO" - Японської організації автомобільних стандартів;
  • "SAE" - Співтовариства автомобільних інженерів;
  • "APІ" - Американського інституту нафтової промисловості.

На сайті www.eos.org.eg розміщений перелік стандартів ІSO на продукцію, для якої відсутній обов’язковий механізм стандартизації в Єгипті.

Маркування

Введено вимоги до маркування сталевої арматури: фарбування торців, нанесення штампованих відміток назви заводу-виробника і відмітки градусу жорсткості через кожні 1,5 метри виробу. Маркування харчової продукції в Єгипті повинне бути перекладено на двох мовах, обов’язково включаючи арабську, і містити наступну інформацію: назва виробника, торговельна марка (за наявності); країна походження; найменування товару, відповідність сортам; найменування імпортера, його адреса; дата виготовлення, термін придатності; спосіб виготовлення; компоненти, їх співвідношення; спосіб консервації й умови збереження; вага нетто і брутто; добавки і консерванти або поліпшувачі якості речовини.

Вимоги до пакування

Упаковка повинна повністю покривати і захищати продукт. Якщо упаковка дерев'яна, то вона повинна супроводжуватися офіційним сертифікатом, що підтверджує відсутність комах і шкідників. Інформація на устаткуванні, приладах і інструментах повинна співпадати з інформацією на упаковці. Країна походження вказується на кожному елементі і повинна бути стійкою до стирання. До продукції додається каталог арабською мовою з наступними даними: конструкція деталей; режим роботи; процедура обслуговування; електричні ланцюги для електричного устаткування; засоби безпеки. Продукція, що піддається корозії, повинна оброблятися спеціальним захисним покриттям.

Санітарні і фітосанітарні норми

На додаток до заходів по контролю за якістю імпортованої продукції, в Єгипті застосовуються різноманітні контрольні та інспекційні процедури з перевірки відповідності стандартам якості ввезеної до країни продукції харчової промисловості, тваринництва, с/г продукції. Згадані процедури забезпечуються профільними інституціями: Агенція з контролю за якістю продуктів харчування – продукція харчової промисловості; Агенція з атомної енергії Єгипту – відслідковує рівень радіоактивності; Державна інспекція з контролю якості агропромислових товарів та Державна інспекція карантину рослин Єгипту. Зокрема, з метою імпорту м’ясної продукції окремою вимогою для імпортерів передбачено виготовлення особливого сертифікату про забій худоби у відповідності до ісламського ритуалу (халал), який необхідно легалізувати у консульстві Єгипту у країні імпортера.

Джерело