Торгівля Україна-ЄС
Дата: 17.06.2014

53315f6e7e033_image1У квітні 2014 року з метою стимулювання економічних відносин з Україною Європейський Союз у односторонньому порядку надав Україні автономні торговельні преференції. Їх безпосереднє застосування набуло чинності 23 квітня ц.р.

Яким же є на сьогодні стан “заповнення“ квот за результатами дії автономного преференційного торговельного режиму?

Учасники переговорного процесу наголошують на тому, що обсяг тарифних квот розраховувався на основі статистичних даних за 2005 рік по експорту товарів групи 1-24 УКТЗЕД. Тоді українські експортери мали значно менші обсяги експорту м’яса птиці і теперішня діюча квота у розмірі 16 тис.т (зі збільшенням до 20 тис.т протягом 5 років) була цілком обґрунтованою. Це також стосується обсягів квот на пшеницю та кукурудзу (950 тис.т та 400 тис.т відповідно). Причому на момент початку переговорного процесу щодо укладення Угоди про асоціацію з ЄС та створення ЗВТ ринок пшениці та кукурудзи Європейського Союзу протягом трьох років взагалі був відкритим.

Окремі результати переговорного процесу щодо кількісних квот:

ukr-eu

Слід зазначити, що торгівля з ЄС згаданими групами товарів відбувається не лише у рамках квот, але й за наявності імпортної ліцензії, яка видається Генеральним директоратом ЄС з аграрних питань на конкурсній основі.

Яка ж ситуація щодо заповнення тарифних квот по інших категоріях товарів, торгівля якими відбувається за правилом “хто перший прийшов – той і отримав право на безмитне увезення ”?

За даними Європейської комісії (відкритий доступ на сайті) деякі українські товаровиробники вже встигли скористатися преференційним правом на увезення своєї продукції до ЄС. Зокрема, станом на 04.06.2014 року на територію ЄС увезено 11 т обробленої продукції з цукру, 40 т крохмалю, 110 т оброблених томатів, 367,7 т ячмінної крупи; інших оброблених зернових злаків. Приємною несподіванкою виявився той факт, що квота на мед за перший місяць дії преференційного режиму заповнена більш як на третину. До країн ЄС експортовано вже 1 564 т меду, що становить 31% тарифної квоти (5 000 т). За результатами зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС за січень-квітень 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року відбулося зростання експорту на 3,4% або на 65 млн. дол. США, у тому числі за рахунок зростання на 43,4% продукції тваринництва та на 2,4% - продукції рослинного походження. Беззаперечним лідером по відносному приросту експорту є м’ясо та субпродукти – у 88 разів, лідером за зростанням у абсолютному вимірі стали зернові - + 241 млн. дол. США.

Джерело