Україна та Пакистан проведуть перше в історії засідання спільної економічної комісії
Дата: 11.08.2021

4e1b90cb-4870-744bМіністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з Міністром закордонних справ Ісламської Республіки Пакистан Махдумом Шах Махмудом Куреші.

Глави української та пакистанської дипломатії домовилися провести невдовзі перші після п’яти років перерви політичні консультації зовнішньополітичних відомств і перше в історії засідання Спільної українсько-пакистанської комісії з питань економічного співробітництва.

Дмитро Кулеба з приємністю відзначив, що саме українські трейдери експортували критично необхідний обсяг зерна, який компенсував дві третини дефіциту під час минулорічної продовольчої кризи у Пакистані. Міністр зауважив, що Україна готова збільшити обсяги експорту, зокрема разом із Пакистаном розвивати торгівлю з іншими країнами регіону.

Міністри висловили спільне прагнення суттєво збільшити кількість пакистанських студентів, які приїжджають на навчання до України.

Сторони обмінялися запрошеннями здійснити візити.

Довідково

Двосторонній товарообіг між Україною та Пакистаном демонструє позитивну динаміку, зокрема у 2020 році він збільшився на 288% у порівнянні до 2019 року, а за перше півріччя 2021 — на 58% до аналогічного періоду 2020 року.

Україна увійшла до топ-20 найбільших експортерів до Пакистану за період з березня 2020 по червень 2021 року. 

Спільна українсько-пакистанська комісія з питань економічного співробітництва була заснована 2012 року, але з того часу не провела жодного засідання. 

Востаннє політичні консультації між міністерствами закордонних справ України та Пакистану проводилися 2016 року.

Джерело