Мінрегіон зацікавлений у зміцненні співпраці з Республікою Польща у сфері транскордонного співробітництва
Дата: 09.08.2021

ukrpolРеспубліка Польща є одним з важливих партнерів України у регіональному розвитку, зокрема, у сфері міжрегіонального та транскордонного співробітництва. Так, наразі Мінрегіон готується до проведення чергового 16-го засідання Спільної Українсько-Польської Координаційної Міжурядової Ради з питань міжрегіонального співробітництва, яке відбудеться 4-5 листопада 2021 року у м. Варшава Республіки Польща.

«Республіка Польща послідовно підтримує впровадження ключових реформ в Україні, зокрема, регіональної політики та децентралізації. Саме тому спільна робота української та польської Сторін у межах Ради, визначення спільних пріоритетів та планів на майбутнє є дуже важливою», – наголосив заступник Міністра розвитку громад та територій Іван Лукеря.

Зазначимо, під час 16-го засідання планується обговорити питання щодо: 

– діяльності Комісій, утворених у складі Ради; 

– реалізації Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща з надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги; 

– співробітництва Сторін в межах чинних Програм Європейського інструменту сусідства; 

– майбутніх перспектив у рамках нового фінансового інструменту «Сусідство, розвиток і міжнародне співробітництво» (NDICI)» тощо.  

Крім того, Сторонами опрацьовується можливість підписання міжрегіональних угод між адміністративно-територіальними одиницями України та Республіки Польща для активізації співпраці країн щодо міжрегіонального та транскордонного співробітництва. 

Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов наголосив, що ключовим завданням нової регіональної політики є стимулювання економічного розвитку регіонів.

Довідково

Спільна Українсько-Польська Координаційна Міжурядова Рада з питань міжрегіонального  співробітництва була створена відповідно до статті 6 Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Польща про міжрегіональне співробітництво від 24.05.1993. Перше засідання Ради відбулась 25.01.1996,  під час якої було прийнято Статут Ради та сформовано Комісії.

Джерело