Міжнародний фонд "Відродження"
Дата: 05.06.2014

    15Міжнародний фонд “Відродження” є однією з найбільших благодійних фундацій в Україні. Фонд засновано фінансистом і філантропом Джорджем Соросом.

   Місія Фонду – розвивати відкрите суспільство в Україні на основі демократичних цінностей.

 Фонд працює з провідними неурядовими організаціями України, сприяючи ініціативам із протидії корупції та запобігання відходу від демократичних реформ та підтримує проекти й ініціативи, які захищають уразливі групи громадян та протидіють їх дискримінації. Щоби покращити доступ громадян до правосуддя, фонд розвиває систему безоплатної правової допомоги в Україні. Фонд сприяє становленню паліативної допомоги, впровадженню замісної терапії, захисту прав людей що живуть із ВІЛ / СНІД, правозахисту та ромів України та їх суспільній інтеграції.

   Фінансову підтримку фонд отримує від Фундацій Відкритого Суспільства, а також від міжнародних донорів та окремих українських і зарубіжних організацій і громадян. За час своєї діяльності Міжнародний фонд "Відродження" надав неурядовим організаціям України, а також науково-освітнім, просвітницьким закладам і видавництвам грантів на суму понад 110 мільйонів доларів США.

     Щороку Міжнародний фонд "Відродження" оголошує конкурси згідно з пріоритетами фонду.

   Цікаві, інноваційні, суспільно значущі проекти можуть претендувати на підтримку поза оголошеними конкурсами. Такі проекти слід оформляти згідно з аплікаційними формами для позаконкурсних проектів.

   16Конкурсні та позаконкурсні проекти розглядають Програмні ради, до складу яких входять незалежні експерти у певній галузі, та Правління Фонду.  Після ретельного аналізу проектів і обговорення вони ухвалюють рішення щодо схвалення чи відхилення проектів. Рішення Програмних Рад і Правління є остаточним і перегляду не підлягає. Підстав надання чи ненадання фінансової підтримки не повідомляють.

  Фонд не надає підтримки на:

-         проекти, що не відповідають його пріоритетам,

-         проекти, що мають комерційний характер,

-         проекти з гуманітарної допомоги,

-         проекти, подані від фізичних осіб, політичних партій               або релігійних громад.

    Щороку фонд оприлюднює Річний звіт, у якому висвітлено всі підтримані й реалізовані ініціативи та проекти.

    Стратегія Міжнародного фонду “Відродження” на 2014 рік

    У 2014 році підтримка МФВ буде вирішальною в таких сферах: 

    (1) боротьба з корупцією у владі через посилення тиску громадськості та сприяння антикорупційним реформам; 

 (2) моніторинг і документація ситуації з правами людини, потрібна для того, щоб домогтися запровадження антидискримінаційного законодавства та практик і зменшити масштаби зловживань у в'язницях і СІЗО;

    (3) забезпечення доступу бідних і вразливих верств населення до правосуддя та посилення їхніх правових можливостей; 

   (4) посилення правових можливостей ромів, розвиток інтеграційних моделей, які запроваджуватимуть молоді освічені ромські лідери.

    (5) боротьбу з політичним популізмом і сприяння усвідомленому вибору;

    (6) запровадження практик і механізмів, що регулюють конфлікт інтересів; 

    (7) просування цінностей відкритого суспільства за допомогою зобов'язань України перед ЄС; 

    (8) створення прецедентів підзвітного використання коштів у сфері охорони здоров'я; 

   (9) вироблення збалансованої та недискримінаційної наркополітики.

  Реалізація цієї стратегії відбуватиметься у межах п’яти тематичних програмних ініціатив: “Демократична практика”,  “Права людини та правосуддя”, “Громадське здоров’я”, Ромська програмна ініціатива, Європейська програмна ініціатива.

  Джерело