Участь України у тематичних програмах і агентствах ЄС
Дата: 04.06.2014

     30554 грудня 2006 року Європейською Комісія оприлюднила перелік програм та агентств ЄС, доступ до діяльності яких відкрито для країн Європейської політики сусідства (ЄПС), в тому числі й для України.3055c

    Разом з цим, було розпочато роботу стосовно створення правової бази для оформлення умов участі України у програмах Євросоюзу, а також розвитку співробітництва з програмами та агентствами у рамках робочих домовленостей.

     Сторонами укладено Протокол до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами про Рамкову угоду між Україною та Європейським Співтовариством про загальні принципи участі України в програмах Співтовариства (далі-Протокол), який створив юридичні передумови для повномасштабної співпраці.

     Довідково: Законом України від 21.09.2011 № 3764-VI ратифіковано Протокол, який набув чинності 01.11.2011.

    У цей же час, українські органи влади розпочали співпрацю з агентствами та програмами Євросоюзу на підставі двосторонніх домовленостей та меморандумів про взаєморозуміння.

    Також,  упродовж 2012-2013 років у м. Київ та м. Брюссель відбувались двосторонні заходи Україна-ЄС, які були присвячені питанню участі України у програмах та агентствах ЄС.

    У 2014 році започатковано діяльність нових програм ЄС у рамках багаторічної фінансової перспективи 2014-2020 років, яка була прийнята 19.11.2013 Парламентом ЄС та 02.12.2013 схвалена Радою ЄС.

 

Довідково:

Агентства ЄС є незалежними інституціями, які створені для сприяння регулюванню діяльності окремих секторів на рівні Євросоюзу.

Тематичні програми ЄС спрямовані на розвиток внутрішніх політик ЄС в соціальній, гуманітарній, торговельно-економічній та інших сферах.

Фінансові умови участі у програмах та агентствах є предметом консультацій щодо кожної окремої програми і агентства та мають бути закріплені в меморандумі про взаєморозуміння або інших двосторонніх угодах.

Джерело