ГРУЗІЯ: БІЗНЕС-ОАЗА НА УЗБЕРЕЖЖІ ЧОРНОГО МОРЯ
Дата: 06.07.2021

Грузія – древня та важлива держава Закавказзя, що знаходиться на межі Європи та Азії. Порівняно невелика територія та мала кількість населення цілком компенсуються активним підприємництвом та високою бізнес-культурою. «Столицями» грузинського бізнесу, де знаходиться більше половини виробництва держави, є три міста – Тбілісі, Руставі та Кутаїсі. На Чорноморському узбережжі знаходяться також два головні порти: Батумі та Поті.

georgia2

Не дивлячись на те, що Грузія, маючи переважно гірський ландшафт та з населенням лише у 4 млн людей, є одним з найбільш прогресивних торговельних партнерів Туреччини, Росії, КНР та Азербайджану, який поставляє до них мідні руди, феросплави, вино та мінеральну воду. Але чим Грузія власне цікава для України?

По-перше, Україна та Грузія є повноправними учасниками у Регіональній конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, яка слугує фундаментом для спрощення торгівлі і збільшення торговельних потоків у регіоні Середземномор’я. Конвенція Пан-Євро-Мед є інструментом, який встановлює ідентичні правила походження товарів, що застосовуються в межах угод про вільну торгівлю між її договірними сторонами.

По-друге, географічне розташування Грузії є унікальним – ця східноєвропейська держава знаходиться на перехресті континентальної Європи та Азії, що в сукупності з потужними морськими портами на Чорному морі дає їй змогу бути головним транспортним хабом між країнами Європи та Центральної Азії. Її «візитівкою» є статус єдиної країни цього регіону, яка має одночасно діючі зони вільної торгівлі як з КНР, так і з Європейським Союзом.

По-третє, Грузія пропонує чудові умови для ведення бізнесу на їх території. Наприклад, тут діє закон «Про підприємців», згідно з яким всі правила щодо відкриття та ведення бізнесу однаково поширюються як на іноземних громадян, так і на громадян Грузії. В країні також діє грантова програма для заохочення іноземних компаній створювати або переносити виробництво до Грузії. Тут діють лояльні умови для підприємців, а також достатньо прозора система оподаткування.

Не дивлячись на підтримку економічних зв’язків між Україною та Грузією і дружні стосунки двох країн, ми маємо достатньо низку торговельну активність, яка показує тенденцію до зниження: так, за підсумками 2020 року, обсяги торгівлі товарами між Україною та Грузією скоротилися на 11,5% та склали $503,1 млн ($569,1 млн за 2019 р.). Обсяги експорту українських товарів до Грузії скоротилися на 6,3% та склали $368,3 млн, а обсяги грузинського експорту товарів до України скоротилися на 23,4% та склали $134,8 млн.

З огляду на торговельні показники між нашими державами та тим фактом, що у 2020 році загальний обсяг зовнішньої торгівлі Грузії становив $8,69 млрд, Україна має високий потенціал для взаємодії з грузинським ринком.georgia1

Нині залишається достатньо велика кількість вільних товарних категорій для обох сторін. Потенційними для нарощення обсягів імпорту в Україну можна віднести такі товарні групи: мінеральні, хімічні та азотні добрива; мідні відходи та брухт; свіжі фрукти; мінеральні напої; парфумерія та косметика. У той же час, вітчизняні виробники можуть посилити грузинський ринок поставками лікарських засобів, вати з текстильних матеріалів, кормів для тварин, вершкового масла та інших молочних виробів, а також плоским прокатом з вуглецевої сталі.

Український бізнес, зокрема експортери, мають змогу відкрити давно відому та дружню Грузію знову – але цього разу, «скарбом» виступає величезний торговельний потенціал для обох держав.

20-24 липня відбудеться друга торговельна місія дл Грузії. 

Джерело