У ЄС вивчають шляхи посилення економічної та інвестиційної співпраці з країнами Східного партнерства
Дата: 10.06.2021

53315f6e7e033_image1У Європейському Союзі вивчають шляхи посилення економічної та інвестиційної співпраці з країнами Східного партнерства. Про це йшлося на зустрічі Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з Міхаелем Зібертом, керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності та Катаріною Матерновою, заступником генерального директора директорату Європейської Комісії з політики сусідства і розширення ЄС (DG NEAR), очільником Групи підтримки України в Єврокомісії.

«Україна зацікавлена у підтримці ініціатив з інновацій, енергоефективності, оновлення пунктів пропуску на кордонах, а також трансформаціях сільськогосподарського та цифрового секторів. Успішна реалізація спільних ініціатив на Сході або Півдні України є кращою візитівкою європейського вибору України. Так само, як і відкриття Представництва Консультативної місії ЄС у Маріуполі у 2020 році було важливим політичним сигналом для українців та прикладом, як ЄС допомагає створити належні безпекові умови на сході країни», − сказала Ольга Стефанішина.

Наразі серед основних сфер для інвестицій розглядаються економіка, інфраструктурна сполученість, зелена та цифрова трансформація. Головна ідея полягатиме у втіленні конкретних проектів на місцях.

Міхаель Зіберт, який перебуває в Україні вперше в якості нового керуючого директора щодо питань регіону Східного партнерства, привітав продовження інтенсивного політичного діалогу та співробітництва між Україною та ЄС. А також висловив сподівання на подальше залучення до участі у прийдешніх подіях, включаючи Міжнародний саміт Кримської платформи та Саміт Україна-ЄС.

Своєю чергою Катаріна Матернова зазначила, що одна з флагманських ініціатив Плану зі співробітництва в економічній та інвестиційній сферах стосуватиметься підтримки розвитку малих фермерів.

«Економічний та інвестиційний план для країн Cхідного партнерства, який буде опублікований на початку липня, включає для України деякі флагманські ініціативи. Одна з них має особливе символічне значення: ми плануємо підтримати земельну реформу, допомагаючи дрібним фермерам стати власниками землі, яку вони обробляють», − сказала Катаріна Матернова.

Учасники зустрічі також обговорили залучення України до європейських промислових Альянсів та оцінку досягнення цілей Угоди про асоціацію. За словами Віцепрем’єр-міністра Ольги Стефанішиної, оцінка допоможе партнерам визначити подальші кроки для посилення євроінтеграції України.

Ольга Стефанішина також наголосила, що Україна, адаптуючи національне законодавство до європейського, наближається до моменту, де виконання Угоди про асоціацію потребуватиме двосторонніх рішень від України та ЄС. 

Джерело