Огляд засідань комітетів СОТ
Дата: 19.05.2014

Комітет з технічних бар’єрів в торгівлі. Випуск №2

   g Засідання Комітету ТБТ проходило у робочому (18 березня) та офіційному (19-20 березня) форматах.

   Учасники засідання обговорили проблеми та досвід, як застосувати правила і стандарти без створення надмірних перешкод для торгівлі. На засіданні Комітету знову була заслухана велика кількість торговельних занепокоєнь – 51. Питання охорони навколишнього середовища і охорони здоров'я продовжують домінувати у дискусіях. Також, як і раніше, на засіданні обговорювались питання щодо критеріїв стійкості для біопалива, маркування тютюнових виробів, харчової та алкогольної продукції, генетично модифікованих організмів та виробів медичного призначення.

  Основна увага робочого засідання приділялась детальному розгляду узагальненої пропозиції Комітету стосовно механізмів та відповідних принципів належної регуляторної практики.

   В рамках тематичної сесії Міжнародний центр з торгівлі (ITC) розповідав про базу стандартів «ITC Standards Map», за допомогою якої експортери можуть визначати свої пріоритети та можливості у доступі на зовнішні ринки. Делегація Канади поділилася досвідом реформи регуляторної політики та запровадження підходу «один замість іншого», за яким прийняття нового регуляторного акту у сфері технічного регулювання обов‘язково означає скасування іншого акту, чинного у тій самій галузі. Такий підхід запобігає зростанню загального регуляторного тиску та створює більш сприятливі умови для бізнесу. Делегація ЄС проінформувала про Європейську програму вдосконалення регуляторної політики – the EU Regulatory Fitness and Performance Programme (REFIT), – основною метою якої є оцінка чинної регуляторної бази з точки зору відповідності досягнення законних цілей з найменшими витратами для бізнесу та громадян.

  На офіційному засіданні розглядались питання імплементації Угоди ТБТ, специфічні торговельні проблеми та обмін досвідом в сфері стандартів, належної регуляторної практики тощо.

  Серед торговельних занепокоєнь обговорювалися питання: упаковки алкогольних напоїв та тютюнових виробів; регулювання щодо транспортного палива, сталевої продукції, кондитерських виробів, хімічних речовин, включаючи Положення ЄС про реєстрацію, оцінку та авторизацію хімічних речовин (REACH); маркування та сертифікації харчових продуктів, пневматичних шин, сонячних панелей; телекомунікації, косметики, медичних інструментів і безпеки іграшок.

 Додаткову інформацію можна знайти в Системі управління інформацією ТБТ (TBT Information Management System)

   Наступне засідання Комітету ТБТ заплановано на 17-19 червня 2014 року.